prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “STEAM and Robotics: a new learning approach”

Prva mobilnost učenika i nastavnika Srednje škole Ban Josip Jelačić, Zaprešić u sklopu Erasmus+ projekta KA229 “STEAM and Robotics: a new learning approach”, održala se u Reggio Calabriu.

U sklopu KA229 projekta “STEAM and Robotics: a new learning approach” delegacija škole putovala je u Reggio Calabriu u peroidu od 26. rujna do 3. listopada 2021. godine. Školu su predstavljali učenici: Lukas Babović, Iva Berislavić, Leopold Brežanski, Lana Miloš i Nino Goran Tosenberger. U pratnji su im bile profesorice Ivana Imbrija, Željka Winkler i ravnatelj dr. sc. Alan Labus.

Projekt je započeo u rujnu 2020. godine i trajat će do rujna 2023. godine pod koordinacijom Italije, partnera iz Litve, Grčke, Bugarske i Hrvatske, a usmjeren je na razvoj takozvanih “STEAM vještina” (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) kod učenika. Projektnim aktivnostima posebno se promovira multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup, koji uključuje discipline poput računarstva, matematike i prirodnih znanosti koristeći robotiku kao sredstvo koje pomaže učenicima da razviju tipične kognitivne vještine računalnog razmišljanja i rješavanja problema.

Projektne aktivnosti na prvoj mobilnosti u srednjoj školi IIS “Boccioni-Fermi” u Reggio Calabriji započeli su predstavljanjem zemalja partnera, obrazovnih sustava i škola koje sudjeluju u projektu. Učenici su sudjelovali u različitim radionicama posvećene informatičkim i matematičkim vještinama (programiranje, video editing, GeoGebra), a zadnji dan koji je bio posvećen evaluaciji naučenoga. Učenici škole bili su ponajbolji u svim provedenim kvizovima znanja i vještina, na što su vrlo ponosni.

Osim školskog dijela programa, organizirane su i kulturne aktivnosti koje su uključivale izlete u Scillu, pitoreskno mjesto nedaleko Reggio Calabrie te u jonsku regiju uz obavezno kupanje na predivnoj pješčanoj plaži. Kultura življenja u Italiji svakako uključuje i posebno posvećenu pozornost pripremi hrane, tako da su u tih tjedan dana probali različite lokalne specijalite i doista uživali.

Prije povratku u Hrvatsku, proveli su jedan dan u Rimu, gdje su učenici imali prilike obići najvažnije znamenitosti antičkog Rima uz stručno vodstvo našeg ravnatelja koji je po struci povjesničar, te provesti ugodnu večer uz ukusnu hranu u šarmantnom dijelu Rima, Trastevere. Ovo je prvi projekt u kojem sudjeluje škola a da je usmjeren na STEAM područje. U projekt su uključeni uglavnom učenici koji pohađaju usmjerenje Tehničar za računarstvo, a projektne aktivnosti su uklopljene u školski kurikulum kroz stručne predmete, matematiku i fakultativnu nastavu engleskog jezika.