prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “STEAM and Robotics: a new learning approach”

U sklopu ERASMUS+ projekta “STEAM and Robotics: a new learning approach” održana je mobilnost u gradu Joniškis u Litvi od 2. svibnja do 6. svibnja na kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

U mobilnosti su sudjelovali učenici Lana Miloš, Lana Sluga, Melita Draganić, Lovro Sabljak, Roko Filipčić i Nino Goran Tosenberger u pratnji profesorica Sunčice Tokić i Antonie Pocrnić. Dan polaska i dolaska u Joniškus je bila nedjelja. Učenici su bili smješteni kod učenika domaćina dok su nastavnici bili smješteni u hotelu. Već isti dan su imali organiziranu večeru za sve zemlje partnere u projektu kao znak dobrodošlice.

Ponedjeljak je započeo svečanom ceremonijom nakon čega su učenici prisustvovali radionicama ice-breaking games (za međusobno upoznavanje), 3D modeliranje i Moderna matematika. Za to vrijeme nastavnici su obišli školu koja nas je oduševila i imali sastanak na kojem su dogovarali sljedeću mobilnost. Nakon sastanka nastavnici su imali predavanje koje su održali nastavnica geografije i nastavnik informatike gdje su ih upoznali s načinom upotrebe IT-a u nastavi geografije. Uz to, pokazali su nam i druge zanimljive i inovativne metode te alate, a posebno nas je oduševila kolekcija pijeska s plaža iz cijelog svijeta. U mnogobrojnoj kolekciji uspjeli smo pronaći i bočicu s pijeskom iz Hrvatske. Nakon ručka učenici su održali prezentacije u kojima su predstavili svoje škole. Nakon prezentacija uslijedila je šetnja po Joniškisu, a za nastavnike i posjet lokalnoj općini gdje smo s dogradonačelnicom razgovarali o projektu.

U utorak ujutro održane su radionice iz robotike i prirodnih znanosti za učenike dok su nastavnici prisustvovali nastavnim satima iz Engleskog jezika u razredu gdje su imali priliku vidjeti kako izgleda njihov nastavni proces te su sudjelovali u istome. Uslijedila je prezentacija mrežne stranice projekta koju je napravila i prezentirala Sunčica Tokić. Nakon ručka svi su otišli na izlet u grad Šiauliai gdje su posjetili STEAM centar. Učenici su sudjelovali na dvije radionice: jednoj s robotima, a na drugoj su rezali kristale i promatrali ih mikroskopom.

Srijeda je bila rezervirana za putovanje u glavni grad Litve Vilnius. Prvo su posjetili tehnički muzej na tri kata koji ima i odličnu interaktivnu igraonicu. Nakon ručka u restoranu Fortas, uputili su se u trosatno razgledavanje grada s vodičem. Vidjeli su stari grad, muzeje, znamenitosti, skrivena dvorišta te kraljicu na kraju, katedralu Baziliku. Kako bi se oporavili od silnog hodanja morali su otići u shopping centar Akropolis gdje su dva sata kupovali između ostalog i suvenire. Iako je vožnja do Vilniusa u jednom smjeru trajala preko tri sata te su se u Joniškis vratili oko ponoći, definitivno se isplatilo!

Četvrtak je također započeo zanimljivim radionicama. Dok su se učenici bavili modernom matematikom i 3D modeliranjem, nastavnici su prisustvovali internacionalnoj konferenciji na kojoj su sve zemlje partneri održale predavanje na temu STEAM-a i IT-a. Nakon ručka svi su se uputili u močvaru koja okružuje jezero Miknaičiu. Zanimljivo je to da je ovo jedino prirodno jezero u cijelom okrugu. Nastavnica geografije ih je provela stazom dugom 7 km dok su u isto vrijeme nastavnici i učenici domaćini na izletištu Žagares pripremali za sve piknik na kojem su imali prilike probati domaću hranu proizvedenu u Joniškisu. Nakon jela i zabave krenuli su u Joniškus gdje su ostatak večeri bili slobodni.

Zadnji dan mobilnosti u Litvi započeli su učeničkim prezentacijama o proteklom tjednu gdje su se dobro nasmijali nakon čega je bila podjela certifikata. Ručali su u školi, a zatim otišli u muzej košarke gdje su vidjeli slike i privatne stvari i najpoznatijih košarkaša. Navečer su nastavnici i učenici skupa imali oproštajnu zabavu, a u rane jutarnje sate krenuli prema aerodromu u Rigi. Rastanak je bio težak, posebno za učenike koji su se u suzama oprostili s prijateljima. I učenici i nastavnici su se vratili oduševljeni ovim malim gradićem te gostoprimstvom domaćina.