prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus + projekt: Vrijednosti, bit aktivnog građanina

Osnovna škola Otona Ivekovića sudjeluje u međunarodnom Erasmus + projektu „VEAC: Values, the Essence of an Active Citizen“ koji se bavi promišljanjem vrijednosti kao temelja života pa i školovanja. Projekt će trajati dvije školske godine, a započeo je ujesen 2015. Sudionici su  škole iz Estonije, Italije, Norveške, Poljske, Portugala, Turske i  naša škola.

Kao i svaki Erasmus + projekt i ovaj u prvom planu ima mobilnost. Naši su profesori i učenici u toku školske godine putovali u Poljsku, Estoniju, Portugal i Norvešku. Sljedeće godine planiramo posjete Estoniji, Turskoj i Italiji, a finale cijelog projekta odvijat će se u Zagrebu.

Međusobno isprepleteno s mobilnostima, odvija se niz različitih aktivnosti..

Uvod u sva projektna događanja bila je proslava Europskog dana jezika u rujnu 2015. Već tada su naši učenici počeli učiti osnovne izraze na jezicima partnerskih zemalja .Veliki odmori bili su obogaćeni pjesmama, društvenim igrama i uživanjem u čitanju i slušanju jezičnog bogatstva Europe.

Nedugo nakon toga kreirali smo prigodne čestitke i slali ih našim prijateljima. Bila je to prilika za učenje čestitarskih poruka u različitim jezičnim varijantama.

Prije prvog sastanka u Poljskoj svaka je škola izradila svoju Kutiju vrijednosti. Mi smo odlučili najveći značaj dati kreativnosti. U kutiju smo stavili DVD s crtićima Profesora Baltazara, bilježnicu s dječjim promišljanjima značenja riječi kreativnost i USB stick s video uratkom o našoj zemlji, gradu i školi.

Tijekom prvog polugodišta provodio se natječaj za logo čitavog projekta u kojem su sudjelovali učenici svih sedam škola. Otvoren je i  poseban projekt na eTwinning portalu gdje su  preko Padlet-a objavljivani dječji radovi i ostala događanja vezana za ovu aktivnost za koju smo mi prihvatili glavnu odgovornost. U prosincu je jednoglasno izabran rad poljske učenice za logo čitavog projekta.

Od svih putovanja treba istaknuti Porto (Portugal) zato što su putovali i učenici, a i zato što su mu prethodile opsežne pripreme. Glavna aktivnost ove mobilnosti je bilo pripovijedanje bajki. Svaka se škola predstavila s jednom vlastitom narodnom bajkom. Naši učenici su pripremili duhovitu đakovačku Babinu bilku po izboru Jasne Hedl, jedine hrvatske profesionalne pripovjedačice. U izradi je i e-book u kojoj će se pojaviti bajke na jezicima svih sudionika u projektu, prijevodi na engleski, video materijali, dječji crteži  i drugi sadržaji.

Kutije vrijednosti izmjenjuju se na putovanjima i kako koja stigne u našu školu, priređujemo dan njihove zemlje. Naši veliki odmori tada postaju točke okupljanja ispred panoa u Erasmus + kutku škole pa se zajedno veselimo u znaku pojedine prijateljske zemlje.

Cilj projekta je osnaživanje korisnika i podizanje kvalitete unutar škole kako bi se utjecalo na razvoj pozitivnog odnosa prema školi i preveniralo njeno rano napuštanje.

 

Vlasta Kovačević Herzog

Marija Popović