prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ tečaj “Supporting Diversity with Intercultural Education in the Classroom”

0d 20. do 25. svibnja 2024. u Ateni je održan Erasmus+ tečaj pod nazivom „Supporting Diversity with Intercultural Education in the Classroom“ na kojem su sudjelovale učiteljica engleskog jezika Ljiljana Soldo i učiteljica razredne nastave Martina Velikov iz Osnovne škole Ljudevita Gaja u Zaprešiću.

Tečaju je prisustvovalo 16 odgojno obrazovnih djelatnika iz Španjolske, Engleske, Njemačke, Slovačke, Nizozemske i Hrvatske. Hrvatski učitelji se sve više suočavaju s izazovima rada u učionicama učenika iz različitih sredina i s različitim potrebama. Kako bi se borili protiv diskriminacije i predrasuda, od njih se traži sve više vještina koje standardno obrazovanje ne nudi.

Ovim Erasmus+ tečajem predstavljeni su alati za uspješno snalaženje u interkulturalnoj učionici, a sudionici su bili uključeni u niz praktičnih vježbi te bili upoznati s pravnim okvirom koji mogu koristiti u svojoj učionici kako bi stvorili inkluzivniju i raznolikiju učionicu. Uz kreativne radionice, sudionici su razvijali svijest kako izgraditi učionice koje potiču poštovanje i daju učenicima ne samo sigurno mjesto za učenje, već i mjesto za napredovanje. Tečaj je pomogao polaznicima u upoznavanju s alatima koji pomažu u borbi protiv predrasuda i diskriminacije, dajući primjere kako poticati raznolikost i inkluziju u učionici. Učitelji su se upoznali s pravnim instrumentima za zaštitu djece od diskriminacije, te dobili uvid u to kako primijeniti pripovijedanje u svakodnevnom radu. Svi ovi alati, pomogli su u unapređenju kompetencija za interkulturalno podučavanje, a učitelji su dobili uvid u nove pristupe kulturno raznolikim učionicama.