prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus tečaj u Firenci

Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Europi, otkazane mobilnosti su se napokon počele realizirati. Nastavnica Hrvatskoj jezika iz Osnovne škole Slatine s otoka Čiova, stoga je u tjednu od 16. do 20. svibnja 2022. boravila u srcu regije Toskane, gradu bogate povijesti i umjetnosti, na tečaju Our School Radio! Podcasts and New Media as an Educational Tool u organizaciji Europass Teacher Academy.

Tečaju je prisustvovalo 12 učiteljica iz Španjolske, Italije, Njemačke, Finske, Réunion otoka, francuskog otoka u Indijskom oceanu i Hrvatske. Cilj je tečaja bio upoznavanje prednosti korištenja podcasta u nastavi, osobito u razvoju jezičnih vještina učenika. Polaznice su se upoznale s kvalitetama i karakteristikama podcasta kao popularnog medija i učile su kako se može implementirati u nastavu svih predmeta i svih dobnih skupina.

Prvoga su se dana učiteljice upoznale, predstavile svoje škole i obrazovne sustave. Nastavnica Ležaja predstavila je osobitosti male otočne škole prepoznatljive po školskom masliniku i usmjeravanju prema očuvanju kulturne i prirodne baštine otoka. Nakon upoznavanja započeo je rad na podcastima razvijanjem ideja na aplikaciji Padlet, poticao se timski rad i razgovor o idejama za podcastima. Prvi je korak razvijanje ideje i dugotrajno istraživanje dostupnih materijala. Slušali su se poznati edukativni podcasti kako bi polaznice uočile tehničke detalje, ali i važnost odabira zanimljive teme. Polaznice su uočavale razne vrste podcasta i analizirale su tehnike stvaranja koje čine pripovijedanje, intervju i dodatni sadržaj. Saznale su prednosti radio i video podcasta, ne samo u tehničkom, već i u sadržajnom i organizacijskom smislu.

Zatim je započela radionica pisanja podcasta i upoznavanje s programom za obradu zvuka Audacity, digitalnim audiouređivačem otvorenog koda i aplikacijskim softverom za snimanje. Razgovaralo se o organiziranju priče, podjeli na scene i pravljenju storyboarda. Osim što su snimale svoje prve podcaste scenu po scenu, polaznice su učile dodavati zvukove, glazbu i specijalne efekte. Idući je korak uređivanje tehničkih detalja podcasta i izrada naslovne stranice u alatu Canava. Trenutak objavljivanja podcasta na audioplatformu Podbean bio je iznimno emotivan za sve prisutne. Na kraju su se slušali i komentirali svi podcasti.

Posljednji dan je bio posvećen video podcastima i koristio se OBS softver za video snimanje i za live streaming. Osim osnovnih funkcija, polaznice su se upoznavale i sa specijalnim efektima koji doprinose zanimljivosti video podcasta.

Tečaj je završio podjelom zasluženih diploma i razmjenom iskustava, a poslastica su bile kulturne aktivnosti kojima se upoznavala Firenca i cijela regija Toskana, a posebno gradovi Siena i Pisa.

Sklopljena su nova prijateljstva i postavljeni su temelji za buduće zajedničke aktivnosti i projekte kojima se iskreno raduju.