prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus tečaj u Malagi

Učiteljica Matematike i Fizike iz Osnovne škole Slatine s otoka Čiova sudjelovala je na Erasmus tečaju “Innovative Math and Science Teaching: STEAM – Interdisciplinary Approach in Education” koji se održao u Španjolskoj, u gradu Malagi od 19. do. 23. rujna 2022. godine.

U rujnu je na red došla i posljednja aktivnost Erasmus projekta škole “Teaching and Leraning Upgrade” i to tečaj “Innovative Math and Science Teaching: STEAM – Interdisciplinary Approach in Education”. Tečaju je prisustvovala učiteljica Matematike i Fizike, Ana Vukadinović, s još jednaest učitelja iz pet europskih zemalja: Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske i Hrvatske.

Prvog dana polaznici su se kretivno predstavili i upoznali s programom tečaja. Osim upoznavanja, razgovarali su i o akronimu STEAM koji predstavlja pet područja (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) na interdisciplinaran način te shvatili kako je STEAM i pristup poučavanju.Drugi dan je bio rezerviran za radionicu naziva Game based learning (GBL) vs. Gamification. Iako se može činiti kao jednostavna semantika, razlika ovih pristupa ipak je značajna, a polaznici su istraživali temu koristeći Lego edukativne setove te Gravitrax staze. Svakako zanimljivo, zabavno i poučno iskustvo.

Trećeg dana su istraživali digitalnu tehnologiju koja se svakodnevno razvija i unaprjeđuje te je nemjerljiv potencijal digitalne tehnologije u svim sferama života, pa tako i u obrazovanju. Neosporno je da učenici već koriste digitalnu tehnologiju, stoga je jedan od izazova poučavanja naučiti ih što se nalazi iza ekrana različitih uređaja koje svakodnevno koristete te im otkriti im što pokreće cijeli taj sustav. Informatika tako naglašava algoritamski način razmišljanja koji se te temelji na razumijevanju, analizi i pronalaženju rješenja. Danas na tržištu postoji čitav niz malih edukativnih robota, a jedan od njih su polaznici tečaja trebali pokrenuti, a osim što su se pritom namučili, također su se i jako zabavili.

Četvrti dan je opet pokazao kako učenje i zabava ne moraju biti suprostavljeni, već se mogu nadopunjavti i kombinirati. Koristio se još jedan edukativni robot te popularni Minecraft. Aplikacija Minecraft: Education Edition je obrazovna inačica popularne igre Minecraft koja je dostupna svim korisnicima AAI@EduHr računa te se može besplatno preuzeti sa stranice. Također, postoje već unaprijed pripremljene nastavne aktivnosti, a unutar svake opisani su ishodi učenja kao i dodatni materijali za izvođenje nastavnih aktivnosti poput Minecraft svjetova. Nema sumnje da će učenici biti oduševljeni! Posljednji dan tečaja je bio tradicionalno u znaku podjele certifikata o završenoj edukaciji, a nakon razmjene dojmova, slijedilo je ugodno druženje u prekrasnoj Granadi te posjet veličanstvenom Alhambru. Učiteljica Ana Vukadinović se vratila u malu otočnu školu bogatija za još jedno predivno iskustvo Erasmus povezivanja.