prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ timovi projekta „Mali novinari danas – odgovorni građani sutra“ učili kako pokrenuti digitalne školske listove

Tiskani dječji časopisi imaju sve manje čitatelja među učenicima u njihovim školama,  potvrdili su to učitelji iz 5 zemalja, sudionici prve razmjene održane u sklopu  Erasmus+ projekta „Mali novinari danas – odgovorni građani sutra“ („Young journalists of today – responsible digital citizens of tomorrow“).

Spomenuti projekt okuplja škole iz Hrvatske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske, a prva razmjena održana je prošli tjedan (od 21. do 25. 10.) u organizaciji domaćina i koordinatora projekta – OŠ Sveti Petar Orehovec.

Cilj prve razmjene bio je informirati učitelje, članove Erasmus+ timova kako da pokrenu školske digitalne listove. Upravo školski digitalni listovi trebali bi biti glavni rezultat Erasmus+ projekta „Mali novinari danas – odgovorni građani sutra“. Prisutni učitelji, po četiri predstavnika iz svake partnerske škole, zato su zajedno učili odlike novinarskog stila, ali su i diskutirali  o drugim preduvjetima za  kvalitetan školski digitalni list.

Jedan od preduvjeta je da mali novinari u svojim tekstovima moraju poštivati pravo na privatnost i druga dječja i građanska prava. O zaštiti dječjih prava u medijima, govorila je Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu. S odlikama novinarskog stila  Erasmus+ timove upoznali su Tena Perišin, profesorica sa Studija novinarstva Fakulteta političkih znanosti i novinar i predavač Igor Weidlich. O važnosti medijske pismenosti govorila je Ana Dokler, urednica portala Medijska pismenost, a Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr predstavio je svoj portal. Matijević je sudionike razmjene upoznao i s nekim pravilima koja mogu pomoći povećati čitanost digitalnih školskih listova.

Kako su se partneri osim digitalnih listova tijekom projekta obavezali pripremiti i radionice medijske pismenosti, na razmjeni je održana i radionica na temu kako pripremiti kvalitetnu radionicu. Tu je radionicu održao Domagoj Morić, iskusni voditelj radionica za područja medijske pismenosti i građanskog odgoja.

Partneri su na prvoj razmjeni imali i različite kulturne aktivnosti kako bi bolje upoznali našu kulturu. Jedna od njih bila je posjet Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, slavne književnice i prve političke novinarke u Hrvatskoj. Predavanje i kratki kviz o Zagorki pripremila je Ana Zbiljski, djelatnica Centra za ženske studije.