prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+: Učenici II. OŠ Čakovec boravili na Siciliji

Skupina učenika 6. razreda II. osnovne škole Čakovec, Damien, Franka, Jana, Neva i Niko, od 12. do 18. ožujka 2023. boravili su u posjetu Biancavilli, gradiću na Siciliji, u sklopu kratkoročne razmjene učenika projekta Stories Bring Us Closer, Erasmus+ KA229. Škola domaćin bila je Circolo Didattico San Giovanni Bosco, a u pratnji su bile učiteljice Sandra Radiković, Ivana Jambrošić i Branka Lamza, voditeljica projekta. Osim skupine iz Hrvatske, sudjelovali su učenici iz Grčke, Švedske, Španjolske i Italije.

Domaćini su, uz srdačnu dobrodošlicu, pripremili zanimljiv i koristan program, koji doprinosi ostvarenju ciljeva projekta, poticanju motivacije za čitanjem, socijalnoj inkluziji i proširivanju znanja o europskim zemljama i kulturama.

Sudionici su učili o najpoznatijim talijanskim književnicima, posjetili lokalnu knjižnicu, održali prezentacije na temu svojih omiljenih knjiga i prezentacije projektnih aktivnosti u svojim školama, pisali su uskrsne priče i izradili e-knjige, sudjelovali su u dramskim radionicama, radionici izrade uskrsnih jaja i poznatih lokalnih slastica. Posjetili su Nacionalni park vulkana Etna, gradove Cataniju, Taorminu i Siracusu. U sklopu posjeta Siracusi osobito zanimljiv i poučan bio je vođeni obilazak Arheološkog parka Neapolis, prostranog parka prirode s drevnim grčkim kazalištem. Domaćini su svakodnevno u školi priređivali kratki glazbeno-plesni program, u koji su uključili sve sudionike, od čega ističemo tradicionalni ples tarantella.

Sudionici su se upoznali s bogatom kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom otoka Sicilije i Italije, a evaluacija je pokazala da su svi ciljevi ove razmjene učenika u potpunosti ispunjeni. Projekt “Stories Bring Us Closer” financiran je sredstvima EU, a započet je u rujnu 2020. Provodit će se do kraja lipnja 2023. godine. Ovo je drugo Erasmus+ školsko partnerstvo u kojem je škola koordinator, a sve aktivnosti se paralelno provode i kao eTwinning projekt, unutar virtualne zajednice škola iz cijele Europe. Posjet Italiji bio je četvrta od pet planiranih mobilnosti u sklopu spomenutog Erasmus+ projekta. U svibnju učenici u pratnji učitelja putuju u Guadalajaru u Španjolskoj.