prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+: Učenici II. OŠ Čakovec u Grčkoj

Predstavnici II. osnovne škole Čakovec sudjelovali su na kratkoročnoj razmjeni skupina učenika, u sklopu Erasmus+ KA229 projekta “Stories Bring Us Closer”, u gradiću Neapoli na grčkom otoku Kreti. Radi se o drugoj mobilnosti unutar projekta. Naime, u ožujku je škola bila domaćin prvog projektnog susreta. Ovoga puta I. osnovna škola Neapoli-Lasithiou ugostila je partnerske škole iz Hrvatske, Italije, Španjolske i Švedske, a program je trajao od 8. do 14. svibnja 2022. godine.

Anamari, Dora, Jana, Leon i Vita, učenici su 6. razreda, koji su predstavljali školu. Uz koordinatoricu projekta, učiteljicu Branku Lamza, u pratnji su bile učiteljice Snježana Odak Hrkač i Gordana Korent. Glavni ciljevi projekta su povećati učeničku motivaciju za čitanjem, razvijati jezičnu pismenost u praksi, promicati socijalnu inkluziju i proširiti znanja o drugim zemljama i kulturama.

U sklopu programa učenici su sudjelovali u radionicama kreativnog pisanja, dramskoj radionici, predavanjima i kvizovima na temu grčke literature, radionici snimanja prizora iz priča, radionici grčkih plesova i drugim aktivnostima u školi. Sudionici su zajedno obilježili 9. svibnja, Dan Europe i Dan eTwinninga, izradom kratkih tematskih filmova u tehnici stop motion. Nadalje, domaćini su organizirali više edukativnih obilazaka otoka. Tako su sudionici posjetili Heraklion, administrativno središte Krete, gdje su obišli Arheološki muzej i akvarij, arheološko nalazište Knossos, otočić Spinalonga i grad Agios Nikolaos. Sudionici su se upoznali s bogatom kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom otoka Krete i Grčke, a evaluacija je pokazala da su svi ciljevi ove razmjene učenika u potpunosti ispunjeni.

Projekt “Stories Bring Us Closer” započeo je u rujnu 2020., a predviđeno trajanje je do kraja lipnja 2023. godine. Ovo je drugo Erasmus+ školsko partnerstvo u kojem je škola koordinator, a sve aktivnosti se paralelno provode i kao eTwinning projekt, unutar virtualne zajednice škola iz cijele Europe. Prošle godine škola je obilježila 10 godina sudjelovanja u eTwinning zajednici. Europski projekti važan su dio kurikula ove škole, a ravnatelj Vinko Grgić aktivno ih potiče i ističe njihovu važnost u dosadašnjem i budućem radu škole.