prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+: Učenici II. Osnovne škole Čakovec u Švedskoj

Predstavnici II. osnovne škole Čakovec početkom listopada boravili su u Švedskoj, gdje su bili sudionici kratkoročne razmjene učenika, u sklopu Erasmus+ KA229 projekta “Stories Bring Us Closer”, u kojem su partneri osnovne škole iz Hrvatske, Grčke, Italije, Španjolske i Švedske.

Radi se o trećoj mobilnosti unutar projekta. Nakon Hrvatske i Grčke, ovoga puta domaćin je bila Rödebyskolan, škola iz mjesta Rödeby u Općini Karlskrona, na jugu Švedske. Program je trajao od 2. do 8. listopada 2022. godine. Ana, Andro, Hana, Neva i Vinko, učenici su 6. razreda, koji su predstavljali školu, a u pratnji su bile učiteljice Branka Lamza, voditeljica projekta, Nives Horvat i Marijana Haramija. Glavni ciljevi projekta su povećati učeničku motivaciju za čitanjem, razvijati jezičnu pismenost u praksi, promicati socijalnu inkluziju i proširiti znanja o drugim zemljama i kulturama. 

U sklopu programa učenici su sudjelovali u radionici izrade e-knjiga, radionici kreativnog pisanja, predavanjima i kvizovima na temu švedske literature, radionicama mini teatra i sinkroniziranja scena iz filmova, posjetu školskoj knjižnici i kutku za čitanje i drugim aktivnostima u školi. Nadalje, učenici su sudjelovali u radionici pripreme kolača, koji se tradicionalno poslužuju uz popularni mali obrok, zvan Fika, koji za Šveđane ne predstavlja samo užinu, već važnost druženja i kratkog predaha od dnevnih obaveza.

Domaćini su organizirali edukativni obilazak baroknog grada Karlskrone, sjedišta Općine, Županije Blekinge i švedske obalne straže. Ovaj grad upisan je 1998. na Popis mjesta svjetske baštine u Europi UNESCO-a. Sudionici ovog Erasmus+ susreta između ostalog obišli su Pomorski muzej, jedinstvenu lokaciju uz samo Baltičko more. Razgledali su podmornice, makete brodova, pramčane figure i druge vrijedne eksponate, čiji cilj je predstaviti pomorsku i mornaričku povijest zemlje.

Evaluacija je pokazala da su svi ciljevi ove razmjene učenika u potpunosti ispunjeni. Projekt “Stories Bring Us Closer” financiran je sredstvima EU, a započet je u rujnu 2020. godine.Predviđeno trajanje je do kraja lipnja 2023. godine. Do tada su u planu još dvije mobilnosti učenika, a domaćini će biti škole iz Italije i Španjolske. Ovo je drugo Erasmus+ partnerstvo u kojem je škola koordinator, a sve aktivnosti se paralelno provode i kao eTwinning projekti, unutar virtualne zajednice škola iz cijele Europe.