prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Erasmus Wishes” u Francuskoj

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Ante Curać – Pinjac dobili su Erasmus+ projekt “Erasmus wishes”.

Projekt obuhvaća inkluziju djece s invaliditetom u sportske aktivnosti. Od početka školske godine učenici su uključeni u razne sportske aktivnosti te se pripremaju otići 22. svibnja na mobilnost u francuski grad Renes.

Polazeći od pretpostavke da su sportske aktivnost jedna od bitnijih sastavnica ljudskog društva i ne smiju se zanemariti u nijednoj fazi ljudskog života tijekom školske godine, sportske teme provlače se kroz većinu nastavnih predmeta. Sport u ljudskoj povijesti ima veliki utjecaj i u većini slučajeva se pokazao kao pozitivna stvar koja doprinosi ljudskom rastu i razvoju. Također, ljepota sporta se ističe i u njegovoj raznovrsnosti jer svaka osoba može pronaći poseban dio sporta koji mu najviše odgovara.

Raznolikost ljudi nije samo u njihovoj uključenosti u sport već i u njihovom poimanju sporta i mentalnoj sposobnosti za obavljanje određene radnje. Te razlike u mentalnoj pripremljenosti mogu se razviti tijekom našeg života, ali one mogu biti i urođene, a posebno se ističu kod osoba s poteškoćama. Vrlo malo se istražuje i ističe uključivanje osoba s poteškoćama u sportske aktivnosti i tu bi se ljudsko društvo trebalo što više zainteresirati.

Osobe s poteškoćama u razvoju nije jednostavno uključiti u sportske aktivnosti jer to zahtijeva mnogo stručne pripreme i otpora od same osobe koju nastojimo uključiti, ali ta radnja bi se trebala odrađivati još od dječje dobi kako bi aktivnost postala navika i uspjela na vrijeme započeti svoje pozitivne učinke na sam rast i razvoj osobe. Učenici su tijekom školske godine slušali i o Paraolimpijskim igrama gdje se natječu brojni vrhunski sportaši koji imaju određene fizičke poteškoće. Gledali su razna sportska natjecanja u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom te su na taj način osvješteni kako i takve osobe mogu postići velike rezultate. Na satovima tjelesne i zdravstvene kulture organizirali su međusobna natjecanja kako u vodenim sportovima tako i na školskom igralištu.

Osim natjecanja razgovarali su i o prehrani za sportaše kako bi se mišićna masa što bolje razvila. U sklopu projekta obilježili su i Europski dan sporta, Erasmus dan i Dan sigurnijeg interneta. U Francuskoj će se družiti sa prijateljima iz Estonije, Rumunjske i nekoliko francuskih gradova.

Projekt je osmišljen po uzoru na Olimpijske igre koje se ove godine u srpnju i kolovozu održavaju u Francuskoj. Promoviranje sporta u školi bi potaknulo što više djece na sudjelovanje, a time bi se poticao i zdrav život koji bi svakom djetetu omogućio siguran rast i razvoj. Stvaranje okoline koja djeci pruža podršku i koja im omogućava što bolje uvjete za izvođenje raznih aktivnosti je izuzetno potrebno kako bi se smanjilo prekomjerno korištenje ekrana i poticali prosocijalni odnosi. Društvo ne može živjeti samo na teorijskom dijelu, već se ljude (pogotovo djecu) treba stavljati u razne situacije gdje samom socijalizacijom mogu isprobavati svoje sposobnosti i učiti se kako biti što bolja podrška drugim osobama, a i samima sebi.