prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmusovci u Liberecu

Učenici Medicinske škole iz Osijeka su obavljali vježbe u ustanovi Dum senioru Františkov u Liberecu, u sklopu Erasmus + projekta, pod nazivom “Medskos”.

Liberec, smješten u sjevernoj Češkoj, šarmantan je i živopisan grad koji je idealan za Erasmus+ projekt. Učenici smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, tijekom deset radnih dana, imali su priliku naučiti nove vještine, upoznati se s drugačijim pristupom zdravstvenoj njezi te razvijati interkulturalne kompetencije. Dom se sastoji od triju zgrada, točnije domova: Adam, Bara i Cilka. Dom pruža usluge smještaja i skrbi za korisnike i posebnu skrb za palijativne bolesnike i osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. Nakon završenih vježbi učenici bi zajedno sa svojim profesorima u pratnji išli u obilazak i istraživanje Libereca. Tako su obišli središte grada, gradsku vijećnicu Radnice, Muzej Sjevernočeške kulture, ZOO vrt Liberec, Tehnički muzej Liberec, Regionalnu galeriju Liberec kao i  Catfé Kočičárna.

Vikend je bio ispunjen posjetima Pragu (Češka) i Dresdenu (Njemačka). U subotu su se učenici i profesori uputili prema Dresdenu, a iako je vrijeme bilo oblačno i kišno bez problema su prošetali gradom i upijali njegovu energiju. Nakon obilaska grada učenici su imali slobodno vrijeme za istraživanje grada, posjete znamenitostima i kupovinu. Nedjelja je provedena u Pragu, glavnom gradu Češke. Također su obišli grad i imali slobodno vrijeme za razgledavanje, istraživanje, kupovinu ili za kavu.

Tijekom drugog tjedna učenici su se već uhodali u organizaciju i provedbu rada u domu. Uz podršku mentora i profesora u pratnji odrađeni su svi potrebni zadaci vezani uz projekt i izvan radnog vremena. Zabavljali su se, smijali, družili, igrali društvene igre, išli u obilaske, kupovine, istraživali grad, a čak je bilo vremena i za proslavu rođendana kao i karaoke.

Imali su priliku posjetiti i srednju medicinsku školu Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Liberec u kojoj ih je ugostila njihova ravnateljica, odvela u obilazak škole i zahvalila se na suradnji s malim znakom pažnje za učenike i profesore. Zadnji dan boravka u Liberecu, u petak, organiziran je posjet Jestedu, planini i istoimenom televizijskom tornju koji se nalaze iznad grada Libereca. To je popularna destinacija za posjetitelje zbog izvanredne panoramske točke koja pruža spektakularan pogled na okolicu, grad Liberec i okolne planine.

Ubrzo je stigao kraj Erasmus+ avanturi i odrađivanju vježbi te vrijeme rastanka s djelatnicima doma što je izazvalo emocije s obje strane, čak i poneku suzu. Održana je službena dodjela diploma i razmjena znakova pažnje. Erasmusovci su hotel napustili u subotu u ranim jutarnjim satima i zaputili se kući, puni doživljaja, nezaboravnih trenutaka i divnih sjećanja koje će pamtiti i čuvati jako dugo.