prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Etwinning kontaktni seminar u Latviji

U razdoblju od 18. do 21. listopada 2018. godine Ivana Opačak, profesorica hrvatskoga i engleskog jezika u Ekonomsko-birotehničkoj školi u Slavonskom Brodu, boravila je u Rigi, Latvija. Ondje je, pod vodstvom Oscarsa Kaulensa, Liene Dreimane i Baibe Suseje (a u organizaciji latvijske nacionalne agencije za pružanje podrške eTwinning korisnicima), održan eTwinning kontaktni seminar Razvijanje kritičkoga mišljenja, argumentacija i debata u razredu i eTwinning projektima. 

 

Seminar je okupio 35  osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika općeobrazovnih i strukovnih predmeta (čiji su učenici starosti od 12 do 18 godina) iz devet europskih zemalja: Portugala, Njemačke, Mađarske, Češke, Ukrajine, Gruzije, Litve, Latvije i Hrvatske. Sve aktivnosti tijekom stručnoga usavršavanja financirane su od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU.

Osnovni su ciljevi seminara:

  • profesionalno umrežavanje s europskim kolegama i pronalaženje partnera za rad na eTwinning projektima;
  • stjecanje znanja i vještina potrebnih za planiranje i kreiranje eTwinning projekta te upravljanje istim na eTwinning platformi (rad u TwinSpaceu i organizacija eTwinning Live događaja);
  • stjecanje znanja i vještina potrebnih za svrhovitu uporabu naprednih IKT alata (kreiranje digitalne infografike, digitalnih društvenih oglasa/ reklama i dnevnika) te suvremenih nastavnih metoda (kritičko čitanje, argumentacija, javni govor, „tiha“ rasprava i debata) u razredu i eTwinning projektima;
  • kreiranje i registracija konkretnih eTwinning projekata prema osobnim i profesionalnim interesima sudionika.

Profesorica Opačak iznimno je zadovoljna kvalitetom rada na seminaru koji će joj nedvojbeno pomoći u budućem radu s učenicima. Budući je od ove školske godine voditeljica novoosnovanoga školskog debatnog kluba Srebrni jezici, namjera joj je stečena znanja i vještine primijeniti u konkretnim (izvan)nastavnim situacijama. U razdoblju koje slijedi učenici će kritički proučavati tekstove na zadane teme (iz nastave hrvatskoga i engleskog jezika, povijesti, etike, zdravstvenoga odgoja te građanskoga odgoja i obrazovanja), oblikovati argumente (pr)opozicije i, debatirajući pojedinačno i u grupama, pokušati uvjeriti svoje „protivnike“ u osnovanost njihove teze i tzv. casea.

Intenzivirat će se suradnja Ekonomsko-birotehničke škole s Europskim domom u Slavonskom Brodu uključivanjem učenika (članova školskoga debatnog kluba) u aktivnosti mobilnosti te javne tribine i panel-rasprave lokalne, regionalne i nacionalne tematike. Učenici škole u listopadu su već sudjelovali na susretu mladih u Tehničkoj školi Slavonski Brod (gdje su predstavljene mogućnosti za mobilnost mladih i njihovo uključivanje u rad savjetodavnih lokalnih tijela) i na panel-raspravi o budućnosti Europe (Slavonije) u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, a jedna učenica trenutno se priprema za mobilnost u Bugarsku (gdje će se raspravljati o statusu mladih u Europi te predsjedavanju Vijećem Europske unije).

Namjera je profesorice uključiti učenike škole u rad na eTwinning projektima. Neposredno prije odlaska na stručni seminar profesorica je s europskim partnerima pokrenula eTwinning projekt Every Vote Counts čiji su osnovni ciljevi upoznavanje mladih s radom institucija Europske unije (kroz suradnju s učenicima iz zemalja partnera) i poticanje mladih da iziđu na glasanje za zastupnike u Europskom parlamentu u svibnju 2018.. Tijekom seminara u Latviji pokrenut je novi eTwinning projekt Eco Act gLocally (s partnericama iz Njemačke i Latvije) ekološke tematike. U školi su ponosni na činjenicu da će upravo problemska situacija (zagađenje zraka) u Slavonskom Brodu, najvećem gradu na granici Europske unije, poslužiti projektnim partnerima kao tzv. case study na temelju kojega će mladi eTwinneri brusiti svoje kritičko mišljenje i ponuditi konkretna rješenja za konkretne ekološke probleme. Građanski odgoj i obrazovanje na djelu! 

Profesorica s ponosom ističe kako su upravo učenici, svojim aktivnostima na Europski dan jezika, najviše doprinijeli njezinim kulturološkim i jezičnim pripremama za kontaktni seminar u Latviji te kako su se neki, s velikim entuzijazmom, već uključili u pokrenute eTwinning projekte.