prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt „A(5R)TE“

Neodgovorno ponašanje čovjeka na okoliš i prirodu dovelo je do velikog onečišćenja. Kako bi se spriječilo ili barem usporilo onečišćenje okoliša i prirode, nužno je u svakodnevnici primijeniti princip 5R, engl. refuse, reduce, reuse, repurpose, recycle.

Princip 5R je opisala Bea Johnson u svojoj knjizi „Zero Waste Home“ predstavljajući ga kao vodič za kućanstva koja bi trebala preispitati mogućnosti i stvarne potrebe prilikom kupnje, što utječe na smanjivanje količine otpada, izbjegavanje upotrebe materijala štetnih za okoliš, ponovnu upotrebu materijala i u konačnici recikliranje otpada. Odgovornim ponašanjem kućanstava i pojedinaca u skladu s principom 5R osigurala bi se kvalitetnija budućnost nadolazećim generacijama učeći ih vrijednostima očuvanja okoliša i prirode.

Problemi onečišćenja, kao sveprisutni problemi u svim zemljama svijeta pa i Europe, utjecali su na kreiranje međunarodnog eTwinning projekta pod nazivom „A(5R)TE“. U projekt se uključilo 17 nastavnika i 80 učenika osnovnih i srednjih škola iz Portugala, Turske, Rumunjske, Srbije i Hrvatske. Projektu su se pridružile dvije srednje škole iz Hrvatske – Prva srednja škola Beli Manastir i Druga srednja škola Beli Manastir.

U šestomjesečnom projektu učenici su aktivno učili te uživali u unaprjeđivanju svojih znanja, opažanja, analitičkih vještina i kompetencija. Bili su uključeni u stvarne aktivnosti koje su obavljali samostalno objavljujući ih na TwinSpaceu, u skupini s ostalim učenicima iz škola i surađujući u heterogenim skupinama te razvijajući međukulturne kompetencije koje su za njih uglavnom bile nepoznate. Međunarodnom suradnjom potaknule su se razne aktivnosti: kreirane su e-knjige, kolaži, video uradci, obrazovne igre, zajednički kalendar, vizualni rječnik, akrostična pjesma, rap pjesma i virtualna izložba fotografija.

Aktivnosti projekta prerasle su online prostor TwinSpacea. Učenici Prve srednje škole načinili su eko-kutak u školi ukrasivši ga cvijećem posađenim u prethodno reciklirane plastične posude, organizirali radionicu oslikavanja stakla za ostale zainteresirane učenike u školi te prikupljenim novcem od povrata plastičnih boca kupili i zasadili drvo u školskom dvorištu čije su održavanje i razvoj njegovali i pratili, a to čine još uvijek. Učenici Druge srednje škole Beli Manastir aktivno su radili na prikupljanju plastičnih čepova s boca, čime su doprinijeli projektu „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ kojom se pomaže Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske.

Osim navedenih aktivnosti, učenici i nastavnici sudionici projekta, zajedno su obilježili Dan sigurnijeg interneta, Svjetski dan recikliranja, Svjetski dan voda, Dan eTwinninga i Dan planeta Zemlje.

Ciljevi projekta nisu bili povezani samo s osvješćivanjem učenika i nastavnika o problemu onečišćenja okoliša i prirode, nego i s upoznavanjem i korištenjem brojnih online alata kojima će se učenici koristiti i nakon projekta. Osim toga, učenici su naučili kako se problemu može pristupiti s različitih gledišta koja su jednako, ako ne i više, funkcionalna i zanimljiva. Učenici su osvijestili činjenicu o važnosti pojedinca sudjelujući u rješavanju globalnih problema te potrebu sudjelovanja u aktivnostima koje motiviraju na nužne promjene. Također, interakcija s učenicima drugih škola iz drugih zemalja učenike je potaknula na usavršavanje engleskoga jezika te upoznavanje raznih kultura i načina življenja.

Projekt je uključenim nastavnicima ukazao na brojne prednosti online rada i učenja te utjecao na kreiranje inovativnih nastavnih materijala za sljedeće generacije.

Uključujući se u eTwinning projekt A(5R)TE učenici i nastavnici Prve srednje škole Beli Manastir i Druge srednje škole Beli Manastir usavršili su brojna znanja i vještine koje će doprinijeti izgradnji i razvoju ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje.