prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt I am e-Safe What About You?

U OŠ Vladimira Nazora Pribislavec tijekom drugog polugodišta školske godine 2018./2019. proveden je eTwinning projekt I am e-Safe What About You? čije su autorice učiteljica Iva Naranđa i učiteljica Elif Şimşek iz turske škole Tekkeköy İmam Hatip Ortaokulu. 

Iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec u projektu su sudjelovali učenici 5. a, 6. a, 7. a i 7. b razreda u sklopu nastave informatike. Glavni cilj ovog projekta je podizanje svijesti o važnosti sigurnosti na internetu, što se nastojalo postići provođenjem raznih aktivnosti prilagođenih dobi učenika. Projektom smo željeli pomoći učenicima da djeluju kao pozitivni vođe u pitanjima o sigurnosti na internetu, te da nakon ovog projekta imaju dovoljno iskustva i informacija kako bi mogli pomoći prijateljima u slučaju problema na internetu. Ostali ciljevi projekta bili su podizanje svijesti o načelima digitalnoga građanstva, sprečavanje internetskog nasilja, razvijanje sposobnosti za timski rad i suradnju, osposobljavanje učenika za učinkovito korištenje sigurnog mrežnog okruženja kao što je TwinSpace i nekih Web 2.0 alata pri čemu se biralo alate koji su besplatni i ne zahtijevaju registraciju učenika. Projektne aktivnosti bile su osmišljene tako da omogućavaju razvijanje dviju ključnih kompetencija, digitalnu kompetenciju i komunikaciju na stranom jeziku.

Projektne aktivnosti za učenike obuhvaćale su predstavljanje partnerima na TwinSpace forumu, sudjelovanje u natjecanju za izbor loga projekta, sudjelovanje u Danu sigurnijeg interneta i inicijalnom upitniku, izradu zadataka u alatu LearningApps, osmišljavanje slogana, izradu postera i drugih digitalnih uradaka tematski vezanih uz sigurnost na internetu, sudjelovanje u Danu eTwinninga, suradnju s učenicima iz Turske na stvaranju priča i pjesme o sigurnosti na internetu te sudjelovanje u evaluaciji projekta.

U projekt smo uključili i roditelje koje smo na roditeljskim sastancima zamolili da ispune anonimni upitnik za roditelje o sigurnosti na internetu kako bi identificirali pitanja o kojima bi bilo poželjno roditeljima pružiti pomoć i podršku.

Projekt je obuhvatio i dijeljenje Oznaka eSigurnosti (eSafety Label) koje su dodijeljene našim školama. OŠ Vladimira Nazora Pribislavec provela je proces obnavljanja Oznake eSigurnosti te joj je dodijeljena brončana Oznaka eSigurnosti koja vrijedi idućih 18 mjeseci. eSafety Label je inicijativa European Schoolneta pokrenuta 2012. godine čiji je cilj pružiti europskim školama službu za akreditaciju i potporu diljem Europe, kao i online okruženje i zajednicu za nastavnike, ravnatelje škola, ICT koordinatore i školsko osoblje. eSafety zajednica nudi prostor za interakciju, razmjenu najboljih praksi, traženje savjeta i dijeljenje teških slučajeva i načina na koji su riješeni. eSafety sustav akreditacije školama omogućuje procjenu online razine sigurnosti svoje škole u odnosu na skup kriterija kako bi se odredila područja snage i slabosti koja se odnose na tri glavna područja: infrastrukturu, politiku i praksu. Da bi škola dobila eSafety Label potrebno je ispuniti više uvjeta. Najprije se treba registrirati, a zatim sudjelovati u zajednici dijeljenjem znanja, resursa, primjera i iskustva, provesti proces samovrednovanja temeljen na informativnim letcima dostupnima u zajednici te na kraju ispuniti upitnik za procjenu.

U tijeku je evaluacija projekta čiji će rezultati biti dostupni na TwinSpaceu.

Pregled naših projektnih aktivnosti dostupan je na stranici projekta, a pregled aktivnosti svih projektnih partnera dostupan je na javnom dijelu TwinSpacea projekta.