prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt Transformation To Green IT

Tijekom školske godine 2018./2019. učenici osmog razreda II. osnovne škole Čakovec u sklopu izborne nastave informatike sudjelovali su u eTwinning projektu Transformation To Green IT. U projektu je sudjelovalo trinaest škola iz sedam država (Španjolske, Grčke, Turske, Latvije, Litve, Francuske i Hrvatske).

Učenike je kroz aktivnosti vodila učiteljica informatike Iva Naranđa, a u suradnji s učiteljicom likovne kulture Monikom Vrtarić Vuk projekt je obogaćen učeničkim likovnim radovima.

Projekt Transformation To Green IT na lako razumljiv način skreće pozornost na sveobuhvatno razumijevanje planiranja i implementacije koncepta zeleni IT (Green IT). Sudjelujući u raznolikim projektnim aktivnostima učenici su osim upoznavanja glavne teme projekta primjenjivali  informacijske i komunikacijske tehnologije na pozitivan, siguran i kreativan način.

Uvodne aktivnosti obuhvaćale su predstavljanje škola, uređivanje učeničkih profila na TwinSpaceu, izradu avatara, sudjelovanje u forumu na TwinSpaceu i izradu oblaka riječi. Sljedeća aktivnost bila ja izrada loga projekta i sudjelovanje u odabiru konačnog loga projekta između učeničkih radova svih partnerskih škola. Za konačan logo projekta odabran je logo koji je izradila učenica iz Grčke.

Nadalje, učenici su napravili čestitke s ekološkim porukama, istražili temu zeleni IT i napravili PowerPoint prezentacije. Škole su surađivale na pripremi i provedbi online ankete kojom se željelo saznati koliko učiteljice naših škola znaju o ovoj temi i mogućnostima implementacije zelenog IT-a u školama. Sudjelovali smo i u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta.

Sljedeća aktivnost bila je priprema liste procjene kojom su učenici odredili u kojoj mjeri se u našim školama primjenjuje zeleni IT te predložili poboljšanja. Međunarodni timovi učenika izradili su edukativne online igre u alatima LearningApps i Quizlet te napisali priču nazvanu Green IT for planet Earth.

Prilikom proslave Dana eTwinninga učenici su pogledali video koji su objavili partneri iz grčke škole Aristotelio College Thessaloniki, a koji prikazuje prezentaciju projekta Transformation To Green IT održanu 17. travnja 2019. na konferenciji u Grčkoj (11th Student Conference on Computer Science in Thessaloniki, Greece).

Pred kraj projekta učenici su izradili digitalni časopis Green IT u alatu Madmagz s kojim su nas upoznale učiteljice iz španjolske škole IES Francesc Tarrega. Za predstavljanje projekta u školi uređen je pano u informatičkoj učionici. Završna prezentacija projekta napravljena je kao dijeljeni dokument u kojem je svaka škola uredila svoj dio.

Projektna partnerica iz Turske, učiteljica Bilge Varel na eTwinning seminaru “eTwinning Azerbaijan-Turkey Bilateral Contact Seminar, Digital Education” održanom u Bakuu početkom svibnja 2019. predstavila je naš projekt Transformation To Green IT kao primjer dobre prakse.

Pregled naših projektnih aktivnosti nalazi se na stranici projekta, a aktivnosti svih projektnih partnera dostupne su na javnom dijelu TwinSpacea. U tijeku je evaluacija projekta.