prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekti

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj, kao jedna od škola koja je nagrađena oznakom eTwinning škole, ove je školske godine bila aktivna u različitim eTwinning projektima a izdvojiti će dva projekta vezana uz informatiku „Safe, Safer, the Safest“ i „Sajam robota“ koje je u školi vodio učitelj Igor Dobrača.

eTwinning predstavlja jednu od aktivnosti Erasmus+ programa koja je fokusirana na međunarodnu suradnju i upoznavanje s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja ili aktivnosti na zajedničkim virtualnim projektima.

Prvi projekt je naziva „Safe, Safer, the Safest“. U projektu je sudjelovalo 17 škola: sedam iz Grčke, šest iz Turske, te po jedna iz Azerbajdžana, Litve, Rumunjske i naša iz Hrvatske. Projekt je trajao šest mjeseci. Tijekom prvog mjeseca proveden je inicijalni sastanak gdje su predstavili škole i učenike. Učenici su potom dobili zadatak da pripreme prijedloge logotipa projekta. U drugom mjesecu provedbe projekta održan je online sastanak na temu Sigurnosti na internetu, te učenici su imali priliku razmišljati o mogućim ključnim riječima na temu sigurnosti na internetu te ih prikazati u alatu Wordart. U trećem mjesecu učenici su pripremili postere na temu sigurnosti na internetu uz korištenje Canve ili nekog drugog  alata po njihovom izboru. Također pripremili su i kviz na Wordartu i organizirali su natjecanje. U četvrtom mjesecu gledali su kratke video uratke o sigurnosti na internetu te o njima raspravljali kako bi potaknuli učenike na izradu priče koristeći alat Story Jumper. U petom mjesecu učenici su pripremili lutke i napravili kratku lutkarsku predstavu o sigurnosti na internetu. Tijekom zadnjeg mjeseca provedbe projekta napisali smo zajedničku pjesmu o sigurnosti na internetu te u učionicama pripremili mali kutak o sigurnosti na internetu.

U drugom projektu „Sajam robota“ sudjelovali su s partnerskom školom iz Bosne i Hercegovine. Učenici su imali zadatak samostalno ili u paru napraviti robota isključivo od materijala koji se mogu reciklirati. Reciklaža je itekako važna i bitna u našim životima iako možda i nismo previše razmišljali o ovome prije nekoliko godina. Roboti koje učenici naprave trebaju imati svoje ime i opisanu svrhu. Pod svrhom se podrazumijeva što taj robot radi, što može i/ili čemu služi. Roboti neće doista biti funkcionalni (a i mogu), važna je kreativnost, snalažljivost i razvijanje svijesti o materijalima koje možemo reciklirati, a koje sigurno svakodnevno svi upotrebljavamo.

Oba eTwinning projekta pružila su učenicima mogućnost usvajanja novih ishoda učenja gdje uz vlastitu kreativnost imaju i mogućnost izrade vlastitih uradaka i praktičnu primjenu naučenoga. Projekti su omogućili upoznavanje, razvijanje suradnje i komunikacije s učenicima i učiteljima iz ostalih europskih zemalja, a imajući u vidu fleksibilnost provedbe aktivnosti na projektima, sudjelovanje u njima ostavilo je izvrsne dojmove te se vesele novim projektima u budućnosti.