prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

EUčionica- suradnja Gimnazije Vukovar i Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk

EUčionica je zajednička učionica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka i Gimnazije Vukovar. Obje škole s ponosom nose titulu “Škole ambasadora Europskog parlamenta” punih pet godina i najuspješnije su škole u provedbi programa prema vanjskoj evaluaciji koja se provodi na kraju svake nastavne godine.

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojega na sebi svojstven način provodi svaka od uključenih srednjih škola ambasadora Europskog parlamenta. Obje su škole na sebi svojstven način provele program tijekom školske godine 2020./2021. Tako su mladi ambasadori iz Krka i Vukovara zajedno pohađali nastavu u zajedničkoj EUčionici na platformi Teams koja se odvijala na daljinu i u realnom vremenu.

Službeni logo EUčioniceIdeja se rodila krajem prošle školske godine, tijekom održavanja nastave na daljinu. Voditeljice programa, starije ambasadorice Europskog parlamenta Nataša Vinković i Gordija Marijan, odlučile su pretvoriti u prednosti i izazove sve otegotne okolnosti zatvaranja, nedostatke nastave na daljinu, nemogućnost putovanja i druženja uživo. Tako je u izvanrednim i teškim vremenima rođena avantura od Dunava do Jadrana, nazvana EUčionica. Sama nit vodilja EUčionice je geslo Europske unije – Ujedinjeni u različitosti za koju smatraju da je primjenjiva i na primjeru svekolike raznolikosti Republike Hrvatske. Voditeljice programa odlučile su se za nešto novo i neviđeno. Izabrale su suradnju, zajedništvo, solidarnost, nova iskustva i nova prijateljstva. Naravno, suradnja je rezultat iskrenog prijateljstva rođenog tijekom provedbe programa i višegodišnjeg iskustva u provedbi programa “Škola ambasador Europskog parlamenta” koje su prenijele i na učenike.

Program “Škola ambasador Europskog parlamenta” se provodi u zajedničkoj EUčionici kao platformi za aktivno učenje putem brojnih inovativnih aktivnosti tijekom istraživačke, projektne i problemske nastave. Učenike se potiče na kritičko promišljanje i kreativno izražavanje. Učenici i mentorice stvaraju različite interaktivne sadržaje uz pomoć brojnih digitalnih alata. Stvoreni sadržaji služe za međuvršnjačko poučavanje. Mladi ambasadori su aktivni na društvenim mrežama (Instagram, Facebook, mrežna stranica EUčionice) kako bi vršnjacima na zanimljiv način približili i osvijestili zajedničke europske vrijednosti. Tako se ostvaruje i sam cilj programa, a to je podizanje razine informiranosti mladih o Europskoj uniji i prava koja mladi imaju kao europski građani. Također, kroz ovakav vid suradnje učenici su razvili i/ili unaprijedili informatičke vještine uporabom brojnih digitalnih alata.