prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europska oznaka kvalitete Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pribislavec

Predivan svijet godišnjih doba oduvijek je bio inspiracija umjetnicima i znanstvenicima. Za učenike OŠ Vladimira Nazora Pribislavec i njihove eTwinning partnere ova tema otvorila je put do raznih znanja, upoznavanja običaja i okoliša, te pomogla u razvijanju ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje.

Kroz eTwinning projekt Seasons, učenici su upoznali priče i pjesme vezane za godišnja doba i dijelili ih s vršnjacima iz drugih zemalja, učili o prirodi i vremenskim pojavama, životinjama i biljkama, kao i o ljudskim aktivnostima, proslavama i događanjima u državama partnera, sve vezano uz godišnja doba. Jedan od ciljeva projekta bio je upoznati učenike s karakteristikama vremena, okoliša, kulture, tradicije, događanja, aktivnosti, pjesmi i legendi svih godišnjih doba u svakoj zemlji sudionici projekta, te potaknuti učenike na uočavanje sličnosti i razlika u karakteristikama godišnjih doba u drugim europskim zemljama.

eTwinning projekt Seasons integriran je u školski kurikul, kurikul izbornog predmeta Informatika, dodatne nastave Biologije, te izvannastavnih aktivnosti Foto-stvaralaštvo i Vizualni identitet škole. Školski kurikul sadržavao je šest aktivnosti obuhvaćenih projektom Seasons: Pozdrav jeseni, Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje, Advent i Božić, Fašnik, Uskrs i sudjelovanje u manifestaciji u čast Ladislava Kralja Međimurca u suradnji s Muzejem Međimurja Čakovec.

Učenici su aktivno sudjelovali u svim fazama projekta i njegovim mnogobrojnim aktivnostima. Sudjelovali su u raznim kulturnim, umjetničkim i vjerskim događanjima specifičnima za svako godišnje doba, organiziranima u školi i lokalnoj zajednici. Projektne aktivnosti proširene su i na pomaganje životinjama u zimi, te je organizirana akcija prikupljanja hrane i deka za napuštene životinje i posjet skloništu za životinje “Prijatelji” u Čakovcu.

Povodom Međunarodnog dana šuma održana je integrirana nastava biologije i informatike na kojoj su učenici upoznati s važnošću šuma, vrstama i rasprostranjenošću šuma u Hrvatskoj, te potrebi očuvanja šuma. Nakon toga, učenici su alatom Glogster izradili online postere “Forest during seasons” kojima su prikazali šume kroz godišnja doba.

Od mnogobrojnih aktivnosti na projektu ističe se sudjelovanje u obilježavanju 123. obljetnice rođenja Ladislava Kralja Međimurca u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec o čemu smo već pisali na Portalu za škole.

Naknadna evaluacija projekta provedena je među učenicima putem online upitnika. Evaluacija je pokazala da većina učenika smatra da su projektne aktivnosti bile dobro planirane, da su stekli znanja i vještine koje će im koristiti u životu i motivirani su za rad na idućim eTwinning projektima. Učenicima se svidjela tema projekta i mogućnost suradnje sa školama iz drugih država, a kao problem naveli su nedovoljnu informatičku opremljenost škole.

Voditeljica projekta u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec učiteljica informatike Iva Naranđa dogovarala je i koordinirala projektne aktivnosti s partnerima iz Poljske, Češke, Litve, Rumunjske i Španjolske, te objavljivala članke i materijale na TwinSpaceu, školskom webu i lokalnim portalima. U projekt su se uključile učiteljica likovne kulture Blaženka Križan, vjeroučiteljica Miroslava Novak, te učiteljica biologije i kemije Andrijana Perčić. Učitelj engleskog jezika Jurica Benčik pomagao je s prijevodima tekstova na engleski jezik. Učiteljice razredne nastave Nikolina Košir, Anica Trstoglavec, Jasmina Ramušćak i Kristina Mesarić u sklopu nastave Hrvatskog jezika, Likovne kulture i Prirode i društva realizirale su teme vezane uz godišnja doba. U projektne aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje, Advent, Božić i Uskrs uključio se i vjeroučitelj Josip Radiković. Sve učiteljice razredne nastave OŠ Vladimira Nazora Pribislavec sudjelovale su u aktivnostima koje su bile organizirane za sve učenike prvih do četvrtih razreda, kao što su Pozdrav jeseni, Fašnik i druge.

OŠ Vladimira Nazora Pribislavec uspješno je privela kraju dvogodišnji eTwinning projekt Seasons, te krajem listopada 2015. dobila Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label – EQL), priznanje koje za visoku razinu rada na eTwinning projektu dodijeljuje Središnja služba za podršku eTwinningu iz Brisela.