prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski dan jezika

Učenici i nastavnice stranih jezika u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić tjedan dana su se pripremali za obilježavanje Europskog dana jezika.

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna s ciljem očuvanja i poboljšanja jezične raznolikosti u Europi. U školi od 2019. na istom cilju radi izvannastavna aktivnost @visejezicnostussbjj, ali i fakultativne nastave iz engleskog, njemačkog i talijanskog jezika.

 Izrađivali su postere s uobičajenim frazama europskih zemalja, te su sudjelovali u višejezičnoj aktivnosti “Menu Planning for Cultural Diversity”. Na satu likovne kulture i povijesti umjetnosti učenici su izrađivali pozivnice za tzv. Speak Dating koji je održan u utorak. Učenici vještiji u radu s olovkom i papirom izradili su postere koji su bili izloženi u dvorani gdje se Speak Dating održavao.

Speak Dating događanje inspirirano je konceptom Speed Datinga na kojem su upoznavali strane jezike, i to one koje govore nastavnici i učenici škole: engleski, njemački, talijanski, francuski, ukrajinski, ruski, poljski i norveški jezik. Cilj projekta bio je omogućiti posjetiteljima iz škole, ali i gostima vježbanje govorenja stranih jezika kroz kratke razgovore s višejezičnim mentorima učenicima i nastavnicima. Oni su pripremili razne aktivnosti koje su posjetiteljima omogućile da nauče više o predstavljenim jezicima na zabavan način. Kao rezultat toga uspjeli su uključiti ljude u zabavne aktivnosti koje su im pomogle da istraže nove jezike i razbiju neke kulturne barijere.

Speak Dating posjetili su učenici polaznici fakultativne nastave iz engleskog jezika te gosti iz OŠ Ljudevit Gaj iz Zaprešića i OŠ Ante Kovačić iz Marije Gorice. Glavna svrha projekta bila je upoznati sudionike s drugim jezicima i kulturama te proslaviti Europski dan jezika uz službeni moto EU: ujedinjeni u različitosti. Rezultate projekta mozete pogledati na povezniciUčenici i nastavnice stranih jezika tjedan dana su se pripremali za obilježavanje Europskog dana jezika.