eZaKi – nova aplikacija Knjižnica grada Zagreba

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, kao dar svojim sugrađanima Knjižnice grada Zagreba predstavile su novu uslugu – aplikaciju eZaKi koja će olakšati korištenje mnogih knjižničnih usluga.

Knjižnice grada Zagreba svojim poslovanjem nastoje pratiti najnovije trendove u knjižničarstvu, a ova aplikacija samo je nastavak proširivanja usluga u digitalno okruženje, istaknula je ravnateljica Višnja Cej.

U aplikaciji eZaKi član, ali i novi korisnik, može se upisati ili obnoviti članstvo, obaviti sva plaćanja putem bankovnih kartica, koristiti svoju digitalnu člansku iskaznicu, provjeriti status svojih posudbi i rezervacija, iste produžiti i slično. Sva istraživanja potreba korisnika knjižnica pokazala su da je upravo ovakva aplikacija logičan nastavak razvoja novih usluga, objasnila je pomoćnica ravnateljica Ivančica Đukec Kero.

Iako je danas aplikacija puštena u rad za korištenje članovima Knjižnica grada Zagreba, ona će biti dostupna kao knjižnična usluga i diljem Hrvatske u više od 360 različitih knjižnica, arhiva i muzeja koji se koriste istim programskim sustavom Zakijem, dodao je pomoćnik ravnateljice Kluk Giunio. Naime, aplikacija je povezana s programskim sustavom na način da je sve odmah vidljivo pa tako osoba koja se upisala putem aplikacije može odmah doći u knjižnicu posuditi željenu knjigu.

Ovo je već druga knjižnična aplikacija koju su Knjižnice grada Zagreba razvile zajedno sa svojim partnerom Viva info d. o. o. Prethodnih godina razvijena je jedinstvena i prva hrvatske aplikacija za posudbu i čitanje e-knjiga Zaki Book koju u Hrvatskoj trenutno koriste članovi 30 narodnih knjižnica.

Aplikacije je trenutno dostupna kao mrežna aplikacija, a ubrzo će biti dostupne i mobilne verzije putem mrežnih trgovina Google Play i App Store.