prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Fantastične životinje i kako ih pronaći u knjižnici

U sklopu Ljetnog programa Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice u Zagrebu, od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine organiziran je program koji najmlađim čitateljima pomaže da u knjižnici pronađu ljetne preporuke za čitanje sa životinjama kao glavnim junacima.

Utorkom – Pričaonica: čitanje priča o kućnim ljubimcima, divljim zvijerima.
Srijedom – Likovna radionica: izrada fantastičnih, morskih i ostalih bića različitim likovnim tehnikama.
Četvrtkom – Veseli četvrtak: druženje, igra i zabava uz društvene igre i igre na otvorenom.

Vrijedi izdvojiti i Klince i ljubimce – izložbu knjiga kao preporuka za ljetno čitanje na temu kućnih ljubimaca, ali i životinja općenito iz fonda Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.

„Čini se da postoji neka posebna veza između djece i životinja. …Čak i znanstvenici sve više pažnje posvećuju činjenici da su „kućni ljubimci značajni za dobrobit ljudi”. Ljubimci dokazano unapređuju osjećaj općeg zadovoljstva životom, predstavljaju način prevencije različitih bolesti i unapređuju zdravlje. …Životinje, također imaju umirujući učinak, posebno kod djece s poremećajima u ponašanju ili učenju, mogu utjecati na poboljšanje ponašanja i koncentracije, smanjenje stresa i povećanje samopoštovanja. Mogu poticati izražavanje i komunikativnost povučene i sramežljive djece te ohrabriti traumatiziranu djecu, koja se možda boje ljudi, a potrebna im je bliskost. Držanje ljubimaca, s druge strane, može djeci pomoći prebroditi eventualna negativna iskustva sa životinjama, kao i ona doživljena u obitelji. Tako je, na primjer, znanstveno utvrđeno da djeca koja imaju kućnog ljubimca sa znatno manje stresa prebrode razvod roditelja.”
(preuzeto iz: Odgajam li dobro svoje dijete?: savjeti za roditelje / Gordana Buljan Flander, Ana Karlović)