prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival europske kratke priče

Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru, a otvara ga razgovor s britanskim piscem Hanifom Kureishijem, najavila je u u četvrtak na konferenciji za novinare Katarina Brajdić iz programskoga odbora Festivala.

Organizatori ističu kako Festival europske kratke priče već 20 godina dovodi u Hrvatsku najvažnija imena suvremene europske književne scene. Po riječima Tomislava Kuzmanovića iz programskog odbora festivala na 21.FEKP-u, koji je naslovljen “Promjene”, istraživat će se tektonski poremećaji kojima smo u protekle dvije godine svjedočili kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Te se promjene, naglasio je, nesumnjivo odražavaju na svaki aspekt našega života i pred nas postavljaju brojne upitnike kojima kročimo u budućnost, ali nam daju priliku, i obavezu, sagledati kakva je bila prošlost i što iz nje naučiti. Kuzmanović je napomenuo da će program, te aktualnost pitanja i važnost odgovora, u Hrvatsku dovesti iznimne inozemne i domaće autore.

Pisac Roman Simić najavio je da na festival dolazi i britanski književnik Hanif Kureishi koji je, tvrdi, podjednako uspješan u kazalištu, na filmu i književnosti. Simić će s Kureishijem na temu “Što se zaista dogodilo?” razgovarati na otvorenju festivala 5. lipnja.

Na 21. FEKP-u u Zagrebu i Zadru, nastupit će i Jakuta Alikavazović, Andrea Bajani, Lana Bastašić, Rumena Bužarovska, Patricia Esteban Erles, Michael Fehr, Danilo Lučić i Mazen Maarouf.  Programska konstrukcija FEKP-a temelji se na čitanju književnih djela na materinskom jeziku autora, koja prate prijevodi na hrvatskom i engleskom jeziku te diskusijama na hrvatskom i engleskom jeziku. Uz dnevna pojedinačna čitanja, predstavljanja i diskusije te promocije novih naslova, festivalski dan završava skupnim čitanjem, koje predstavlja vrhunac književnog iskustva.
Festival završava 10. lipnja dodjelom Nagrade za najbolju kratku priču za mlade.

21. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu i španjolskim veleposlanstvom.

U dosadašnjih dvadeset izdanja FEKP je ugostio više od 400 gostiju iz tridesetak zemalja svijeta, među njima i dobitnike najuglednijih svjetskih nagrada poput Pulitzerove, nagrade Man Booker, Independent, Strega, Dublin IMPAC, Frank O’Connor i američke National Book Award.