prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival prava djece

Ovogodišnji, 15. Festival prava djece, koji se održava pod motom “Mali festival za velike teme”, otvara se 11. listopada okruglim stolom u Centru mladih Ribnjak.

Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a za središnju temu ima slobodno vrijeme mladih i djece.

Organizatori su najavili da će tijekom listopada u Zagrebu i Glini ponuditi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Na okruglom stolu kojim se otvara Festival, sudjeluju voditeljica i glazbenica Ida Prester, psihologinja Nada Kegalj, učenice osnovnih škola Anamarija Friga i Sonja Dušek, te učenici srednjih škola Petar Sturz Vujadinović i Antonio Horvatin. Kroz svoje programe Festival će se fokusirati na mentalno zdravlje i dobrobit djece i mladih, u smjeru aktivnosti i interesa djece i mladih.

Budući da je 2023. proglašena Europskom godinom vještina organizirat će se posebne aktivnosti za jačanje vještina i kompentencija djece i mladih u području dijaloga s mladima o njihovom viđenju vlastite uloge u europskoj budućnosti i zajedničkim koracima koji se mogu poduzeti kako bi se potenciralo njihovo sudjelovanje i aktivni angažman u društvu.

Održat će se i program Dobre vibracije namijenjen roditeljima i djeci, uz filmove “Dnevnik Pauline P.” Nevena Hitreca i “Mali detektivi i tajna morskih dubina” Christiana Theedea.

Filmske projekcije će se održati 12. listopada u zagrebačkom kinu Kinoteka te u Glini, 18. listopada (Dnevnik Pauline P.) i 20. listopada (Mali detektivi i tajna morskih dubina) u Hrvatskom domu u Glini. Ulaz na projekcije je besplatan, a svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe. U tim gradovima održat će se i festivalski forumi na kojima će mladi razgovarati sa stručnjacima o relevantnim temama za svoju generaciju.

Planirane su i radionice o medijskoj pismenosti, o mentalnom zdravlju mladih u odnosu na njihov online život, te “Razgovor počinje filmom”, panel rasprava za srednjoškolce koja se sastoji od projekcije filma “Kli(n)ka”, dokumentarca o životu iza kamere tinejdžerice influencerice s TikToka i vođenog razgovora s psihologinjom.

Na mrežnim stranicama Festivala bit će dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego. Stvaralaštvo mladih matineja za srednje škole nudi također šest filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.

Festival daje djeci i mladima prostor za izražavanje te poziva na dijalog, propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu. Riječ je o nacionalnom projektu koji se proveo u 22 grada u Hrvatskoj.

Na prošlogodišnjem izdanju (online) sudjelovalo je više od 30 000 djece, mladih i odraslih. Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez.