prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival svjetske književnosti

Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture ove jeseni slavi 10. rođendan, a svoje će jubilarno izdanje proslaviti u Zagrebu od 4. do 10. rujna uz cijenjene i nagrađivane autore i autorice iz 14 zemalja.

Festivalsko će jubilarno izdanje od 4. do 10. rujna u Zagrebu ugostiti autore s nekoliko kontinenata iz četrnaest zemalja, među kojima dobitnike nagrada Man Booker, Goncourt, Costa, Lepiziške književne nagrade i mnogih drugih.
Odaziv na festivalske programe uvijek je iznimno visok, što Serdarević objašnjava ozbiljnim pristupom koji s jedne strane odbija estradizaciju, a istodobno je opuštenog formata kojim iskoračuje iz uskog literarnog kruga, šireći svijest o knjigama i važnosti čitanja, što je i jedan od programskih ciljeva toga nakladnika koji je ove godine obilježio 20 godina postojanja.

Deseti će rođendan FSK proslaviti glazbenim programom na otvaranju i zatvaranju, a tim će povodom, za razliku od prethodnih godina, svi programi biti besplatni.

Festival je tijekom godina mijenjao lokacije na kojima se održavao. Nakon zatvaranja Kina Europe preselio se u Hrvatski glazbeni zavod, koji je ove godine zatvoren zbog obnove, a nova lokacija FSK-a bit će Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma. Tu će u nedjelju 4. rujna biti otvorena tradicionalna festivalska likovna izložba, a kao prvi gost na otvorenju nastupit će proslavljeni francuski književnik Hervé Le Tellier, dobitnik Goncourtove nagrade za roman “Anomalija”. U Zagreb će doći i dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, dobitnica nagrade Costa Monique Roffey, te prošlogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković. Ponovno će nam gostovati Mathias Énard, također dobitnik nagrade Goncourt, te Karl-Markus Gauß, ovogodišnji dobitnik Leipziške nagrade za književnost.

U programima tribina ‘Razotkrivanje’, ‘Autor i njegov čitatelj’ i ‘Dvostruki portret’ gostovat će i njemačko-britanska autorica Katharina Volckmer; svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, a američko-slovenska spisateljica Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu “Djevica, supruga, udovica, kurva”, načitanijem u Sloveniji prošle godine.

Od stranih autora, izdvaja se izraelski pisac krimića i psiholoških trilera Drora Mišanija, iz Nizozemske će doći Ernest van der Kwast, iz Kolumbije pjesnik George Mario Angel Quintero, a o svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev.

Ovogodišnji festival želi poslati poruku da nam je književnost i dalje najvažnija, da je književnost s jedne strane utjeha u doba anksioznosti a, s druge, da nas ona, umjesto da nam nudi gotove odgovore, tjera da razmišljamo o odgovorima, što je puno važnije. I da književnost pokazuje snagu, da se možemo i dalje nastaviti njome baviti čak i u najgorim trenucima.