prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Film “Dnevnik Pauline P.” dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja

Dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca ‘Dnevnik Pauline P.’, nastao prema istoimenom romanu autorice Sanje Polak, u kino prikazivanje diljem Hrvatske kreće 23. ožujka 2023. U novom ruhu, kao vedru obiteljsku komediju s elementima humora i fantastike, film je dobio temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u kinima u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama.

U tu svrhu, kao obrazovno i pedagoško sredstvo u nastavnom procesu, pripremljen je i metodički priručnik autorice Sanje Polak, koncipiran kao skup odgojno-kreativnih prijedloga u izvođenju nastavnog sata namijenjenog analizi ovog lektirnog djela.

Kroz niz misaonih, situacijskih te praktičnih pitanja i zadataka priručnik učenike suptilno izlaže kritičkom razmišljanju i procesu formiranja zdrave argumentacije na temelju pažljivo pogledanih scena. Osim analize uzročno-posljedičnih veza, odnosa između likova, njihovih razmišljanja i akcija, kroz interaktivne vježbe i igre doprinosi medijskom opismenjavanju i spoznaji o filmskom jeziku, izražajnim sredstvima i perspektivama u sedmoj umjetnosti.

Projekcija i analiza filma umjesto klasične obrade književnog djela motivirat će učenike na aktivnije sudjelovanje u nastavi pri čemu će naučiti sadržajno razlučiti filmsku adaptaciju i spoznati da filmovi ne služe isključivo razonodi, a ‘Dnevnik Pauline P.’ još godinama će ostati klasik koji zabavlja i poučava zrelosti te umanjuje strah od odrastanja.

Naslovnu ulogu Pauline P. u filmu igra Katja Matković, a u dječjim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić.

Ostale glavne uloge tumače Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić, a nastupaju i Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković, Anđelko Petric, Ljiljana Bogojević, Luka Petrušić, Draško Zidar, Alen Šalinović, Dušan Gojić, Helena Buljan.

O filmu:

Naslanjajući se na predložak poznate školske lektire, film na topao i duhovit način progovara o svakodnevnim obiteljskim i školskim zgodama samouvjerene, ali promišljene i emotivne djevojčice Pauline iz 3c razreda, čiji je dnevnik bogat neuobičajeno zrelim kritičkim osvrtima na stvarnost, ali i maštarijama koje sugeriraju da je u njezinom dječjem mikrokozmosu apsolutno sve moguće.