prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gdje u hladnjaku čuvati namirnice?

Hladnjaci održavaju hranu svježom u optimalnim uvjetima. Imaju pretince koji mogu poslužiti u različite svrhe, ali imaju i temperaturne zone. To znači da ako namirnice držimo na krivom mjestu, nismo iskoristili mogućnost adekvatnog hlađenja, što dovodi do pada kvalitete hrane i uzaludnog trošenja el. energije.

Hrana se čuva na niskim temperaturama kako bi se spriječio rast bakterija i ostalih mikroorganizama koji je kvare i ugrožavaju zdravlje. Hladnjak treba biti postavljen na temperaturu od 4°C ili nižu, a zamrzivač na – 18°C.

No, čak i kad je u hladnjaku dovoljno hladno, temperatura će se razlikovati u različitim dijelovima hladnjaka, ovisno o tome koliko je blizu element za hlađenje.

Zamrzivač hladnjaka

Zamrznute namirnice u zamrzivaču odvojite i organizirajte jer to optimizira skladištenje i štedi energiju. Svaki put kad ste u potrazi za nekom zamrznutom namirnicom pa “pretumbavate” cijeli sadržaj ili čak dio sadržaja vadite iz zamrzivača, uzrokujete suvišno nakupljanje leda na stijenkama zamrzivača i zaleđenim namirnicama, čime se remeti sustav hlađenja.

Vrata hladnjaka

Vrata su najtopliji dio hladnjaka i trebaju biti rezervirana za namirnice koje su otpornije na kvarenje. To su začini, sokovi i ostale namirnice koje se mogu očuvati i pri promjenama temperature, iako treba imati na umu da i začini imaju rok trajanja. Budući da je u vratima hladnjaka temperatura nestabilna zbog čestog otvaranja, tu ne bismo trebali držati jaja i mliječne proizvode.

Gornje police

Gornje police hladnjaka imaju najstabilniju temperaturu. U kuhinjama restorana se namirnice koje nije potrebno kuhati, drže na najvišim policama. To uključuje i ostatke hrane i pića, nareske te svježe začine, koje je najbolje držati uspravno u posudici s vodom, lagano pokrivene plastičnom vrećicom. Također, ovdje je najbolje držati bobičasto voće.

Donja polica

Na niže je police najbolje spremati sirovo meso, jaja, plodove mora i mliječne proizvode kojima odgovaraju najhladnijie temperature. Kako bi spriječili širenje bakterija sa sirovog mesa na druge namirnice, mesu dodijelite zaseban pretinac. Meso držite u originalnoj ambalaži, koju stavite na tanjur ili sl.

Nemojte natrpavati police. Za razliku od zamrzivača, hladnjak ne bi trebao biti pun, kako bi hladan zrak mogao cirkulirati uokolo namirnica.

Pretinci na dnu hladnjaka

Pretinci na dnu hladnjaka najbolji su za čuvanje voća i povrća. Ali nemojte napraviti grešku i skupa držati voće i povrće. Mnogi plodovi, uključujući jabuke, breskve, šljive, kruške, dinje – proizvode etilen, koji pospješuje sazrijevanje. Tako se može dogoditi da blizina ovog voća uzrokuje prebrzo truljenje vašeg povrća, pa ono postaje žuto, opušteno ili počne nicati.

Isto tako, voće i povrće je dobro prati neposredno prije jela, jer previše vlage također izaziva truljenje. Ako ćete voće i povrće oprati prije pohrane u hladnjak, ocijedite ga i višak tekućine upijte papirnatim ručnikom, a potom namirnice nastojte čim prije potrošiti. Bobičasto voće je najosjetljivije pa ga se stoga preporučuje staviti na najgornju policu.

Koje namirnice ne idu u hladnjak

Krumpir, luk, bundeve i rajčice nemojte držati u hladnjaku jer će promijeniti okus ili će brže propasti. Ovim namirnicama odgovaraju mjesta koja su suha, prozračna i umjerene temperature.