prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnazija Vukovar predstavila izložbu fotografija: „FOKUSiraj se na prirodu“

Gimnazija Vukovar predstavila je 23. studenog 2017. godine izložbu fotografija pod nazivom “FOKUSiraj se na prirodu”. Autori fotografija su učenici i djelatnici škole koji su pokazali kako je moguće pametnim telefonima fotografirati prekrasne kadrove životinjskih i biljnih vrsta.

Svijet u današnje vrijeme ne možemo niti zamisliti bez fotografije.“ – rečenica je kojom autori priručnika „Fotografiranje kao postupak u nastavi“ započinju svoj predgovor, a upravo je to razlog zbog kojega je nastala izložba fotografija učenika i djelatnika Gimnazije Vukovar.

Mladi ljudi vole lijepe fotografije, imaju osjećaj za ljepotu, vole pohvaliti lijepe kadrove, ali isto tako žele biti autori lijepe fotografije i time „pokupiti“ velik broj lajkova na društvenim mrežama. Problem „krivog fokusa“ među mladima trebamo samo usmjeriti u drugome smjeru i pokazati im da ljepota postoji oko njih, samo ju oni ne vide jer ne znaju gdje gledati. Umjesto na sebe, mladi trebaju fokus usmjeriti na prirodu oko sebe!

U svojim džepovima svi mi imamo uređaje (pametne telefone) koji ne samo da mogu zabilježiti predivne trenutke i složiti ih u zadivljujuće kadrove, već nam omogućavaju i publiciranje takvih umjetničkih djela u javnost. Mobitel može biti i odličan alat za učenje. Naime, sve što fotografiramo možemo u isto vrijeme i istražiti na internetu te saznati zanimljive činjenice o predmetu fotografije. Upravo se na ovome i izgradila ideja o organiziranju radionice fotografiranja za učenike Gimnazije Vukovar, na kojoj su učenici učili kako fotografirati, ali ne sebe, već živi svijet oko sebe.

Organizatorice radionice, profesorice Kristina Kristek i Sanja – Pavlović Šijanović, pozvale su autora ranije spomenuta priručnika „Fotografiranje kao postupak u nastavi“, mladog učitelja, prirodnjaka, ornitologa i fotografa, Josipa Ledinšćaka, da svoja znanja i savijete o fotografiranju živoga svijeta prenese na učenike koji su pohađali radionicu. 

Radionica fotografiranja održana je 9. lipnja 2017. godine na obali Dunava u Vukovaru, u blizini Vodotornja, gdje su učenici pretraživali travnjake u potrazi za sitnim životinjicama i lijepim biljkama koje su fotografirali svojim pametnim mobitelima. Voditelj radionice, Josip Ledinšćak, tumačio im je kako postići što bolji kadar, a učenici su jako brzo savladavali sve upute. Radionica je ostvarila svoj cilj i zainteresirala sudionike toliko da je potrajala duplo duže od predviđena vremena. Toga su dana nastale predivne fotografije, a neke od njih su dio ove izložbe.

Pametni mobiteli osim što nam daju mogućnost fotografiranja, pružaju nam i mogućnost da kao laici pomoću interneta dođemo do imena vrsta koje smo fotografirali, za što su nam prije na raspolaganju bili samo priručnici tzv. ključevi za determinaciju. Tako su učenici googlanjem determinirali vrste koje su fotografirali nakon čega su obavili provjeru kontaktirajući stručnjake Odjela za biologiju u Osijeku, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu te Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Odabrane i determinirane fotografije izrađene su u A3 formatu i uramljene, a uz svaku fotografiju stoji ime vrste na hrvatskom i latinskom jeziku, autor fotografije, datum i mjesto fotografiranja.

Tijekom pripremanja izložbe, za ovu su se temu zainteresirali i neki djelatnici Gimnazije Vukovar pa je i nekoliko njihovih fotografija uključeno u samu izložbu. Izložba je financirana iz sredstava škole zahvaljujući ravnatelju Davoru Šijanoviću koji uvijek rado podržava zanimljive i korisne inicijative i projekte svojih nastavnika.

Izložba fotografija nastala je s ciljem da ukaže na mogućnost korištenja pametnih mobitela kao alata s kojim učenici mogu izraditi predivne fotografije prirode koje se mogu koristiti u nastavi. Fotografija može zamijeniti tisuću riječi, a u današnje doba tehnološkog napretka možemo reći da nam je njena upotreba u nastavnom procesu ujedno i korisna i lako primjenjiva u svim predmetima i uzrastima.

Fotografije koje su predstavljene izložbom ukazuju na ljepotu naše prirode i živoga svijeta čime trebaju motivirati mlade da maknu fokus sa sebe i prebace ga na prirodu oko sebe. Promatrajući prirodu postajemo svjesniji njene ljepote i važnosti te potrebe da se odgovorno ponašamo kao bi sačuvali naše prirodne ljepote i za buduće generacije.

Izložba je otvorena 23. studenog 2017. godine u školskom predvorju, a bit će izložena tjedan dana nakon čega će fotografije biti trajno postavljene u nedavno obojene hodnike Gimnazije Vukovar kako bi bile uspomena na učenike autore fotografija, a ujedno će imati i edukativnu svrhu jer će učenici moći učiti prepoznavati vrste prikazane na fotografijama.

Ovo je prva izložba ove vrste u našoj školi, a sudeći po tome koliko je oduševljenje izazvala kod učenika i djelatnika koji su sudjelovali u njenoj realizaciji, ovakvih će izložbi u Gimnaziji Vukovar u budućnosti biti sve češće.