prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnazija Vukovar u suradnji sa Lions klubom obilježila Svjetski dan šećerene bolesti

Gimnazija Vukovar u suradnji s Lions Klubom Vukovar pridružila se velikomu broju škola i udruga cijeloga svijeta u obilježavanju Svjetskoga dana šećerne bolesti 14. studenoga.

S obzirom da je ovogodišnja tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2016. „Pogledaj dijabetes u oči“, te da su aktivnosti i prigodni materijali posvećeni promicanju važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti u cilju rane dijagnoze i liječenja te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija, u Gimnaziji Vukovar organizirana je akcija mjerenja razine šećera u krvi, informiranja o zdravom načinu života, prevenciji i  ranom otkrivanju dijabetesa.

Kroz sate razrednika učenici Gimnazije Vukovar, tijekom mjeseca studenog educirani su o prevenciji, dijagnostici i liječenju dijabetesa, a kako ne bi sve ostalo samo na teorijskim predavanjima pobrinuo se Lions klub Vukovar koji je organizirao mjerenje šećera u krvi svim zainteresiranim učenicima i djelatnicima Gimnazije Vukovar. Naime, dijabetes – tihi ubojica, sve je učestalija bolest u modernom društvu koja nastupa polako i to vrlo često bez vidljivih znakova bolesti a njegovo rano otkrivanje važno je za smanjenje rizika razvoja komplikacija i lakši tijek bolesti te predstavlja neizostavni dio skrbi svih osoba sa šećernom bolesti (bez obzira na tip bolesti).

Ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović (po struci profesor tjelesne i zdravstvene kulture) istaknuo je važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti s obzirom da tjelovježba smanjuje razinu šećera u krvi, tako da ukoliko  dijete i uzima inzulin, ono će možda trebati smanjiti dozu. Ujedno tjelesna aktivnost ima učinka na količinu hrane koju dijete može pojesti te je preporučljivo prije nego što dijete započne s tjelovježbom ili sportskim aktivnostima dati mu kruha, voćnog soka ili drugih ugljikohidrata. Iako se šećerna bolest tip 1 liječi prvenstveno inzulinom i mjerenjem glukoze u krvi, pri čemu je inzulinska terapija uvijek prilagođena dobi djeteta, nezaobilazan i vrlo važan dio liječenja je upravo pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost.

S obzirom da djeca u Hrvatskoj nemaju pravo na dovoljnu količinu trakica za mjerenje razine glukoze u krvi pa roditelji podnose teret nabavke dodatne količine istih te da se kontinuirani mjerači razine glukoze u krvi ne nalaze se na HZZO-im listama odobrenih pomagala, Lions klub osigurao je dovoljnu količinu trakica i rezervirao svo potrebno vrijeme kako bi se svima koji su to željeli omogućilo mjerenje razine šećera u krvi te davanje povratne informacije o izmjerenoj razini te koracima što činiti dalje.

Sama činjenica da Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tip 1 kod djece i mladih te da se godišnje u Hrvatskoj dijabetes tipa 1 dijagnosticira kod oko 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, dovodi do statistike po kojoj od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece. Podatak je to koji Gimnazija Vukovar nije željela ignorirati već aktivno se uključiti u prevenciju kroz niz edukacija i organiziranih aktivnosti.

Iz svih navedenih razloga Gimnazija Vukovar i Lions klub kroz ovogodišnju su hvalevrijednu akciju ostvarili glavni cilj a to je podizanje globalne svijesti o šećernoj bolesti te mogućnostima prevencije i liječenja.