prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Glazba povezuje i spaja

Glazba širi ljubav i spaja ljude, a budući da pridonosi cjelovitom razvoju djeteta učenici 2. i 3. razreda Osnovne škole Bakar uključili su se u novi eTwinning projekt koji nosi naziv “The wings of music”.

U studenom 2023. godine započela je provedba zanimljivog eTwinning projekta pod nazivom “The wings of music”. U kvalitetno osmišljenim aktivnostima učenici razvijaju ljubav prema glazbi, uvježbavaju glazbene vještine, razvijaju kritičko mišljenje i glazbenu analizu te surađuju s učenicima iz susjednih zemalja jer glazba ne poznaje granice. Autorice projekta su učiteljice Ksenija Litović iz OŠ Bakra i Sanja Dulić iz OŠ Ivan Milutinović iz Subotice. Sudionici ovog partnerskog projekta dolaze iz raznih krajeva naše domovine, ali i šire.

Glazba igra važnu ulogu u našim životima. Dio je svakodnevnog življenja, te u naš život unosi vedrinu i radost. Razveseljava nas, liječi rane i daje snagu. Ona utječe na naše raspoloženje, izaziva pozitivne i negativne emocije te nas vodi kroz raznorazne životne situacije. Cilj projekta je stvoriti poticajno okruženje za učenike kako bi često bili u doticaju s glazbom i kako bi uživali u širokom rasponu glazbe. Učenici uvježbavaju sposobnosti slušanja, izražavaju se i emocionalno razvijaju, te aktivno slušaju, skladaju i izvode glazbu. Kroz zajednički rad, aktivnosti i istraživanje učenici se upoznaju s različitim utjecajem društva na glazbu i načinom na koji ona djeluje na djecu različite dobi.

Razvijaju komunikacijske i jezične vještine; koriste širok raspon informacijsko-digitalne tehnologije te kroz kreativni izričaj odabiru pjesme koje ih posebno nadahnjuju te ih interpretiraju na svoj način. Sudjelovanje u planiranim aktivnostima potiče timski rad, kreativnost te jača samopouzdanje kod učenika. Razvojem pojedinačnih glazbenih vještina učenici uspješno razmjenjuju iskustva sa sudionicima drugih partnerskih škola koji su uključeni u projekt. Na ovaj način doživljavaju glazbu kao omiljenu umjetnost koja ih svojim melodijama i ritmovima vodi u nove izazove i glazbena prostranstva. Uz izvrsno osmišljene ideje i vođenje aktivnosti ovaj projekt će zasigurno ostaviti utjecaj na glazbeni put učenika.