prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Glazbena, uz osnovnu školu: Što sve treba znati?

Glazbeno je obrazovanje uvijek na ponos onima koji su ga prošli, a započinje paralelno s osnovnom školom, u nekim slučajevima čak i prije prvog razreda. Osnovna glazbena škola traje šest godina pa se djecu najčešće upisuje početkom trećeg razreda osnovne škole.

Roditelji su često oni koji odabiru instrument i školu, no valja imati na umu da je dijete to koje će ga svirati i kojemu se mora svidjeti.

Važan je učitelj

Ako vaše dijete od malena pokazuje talent i želju za učenjem sviranja, najbolji je potez upis u glazbeni vrtić koji s djecom od četvrte do šeste godine kroz igru radi na upoznavanju instrumenata i osnova glazbe. U toj dobi djeca uglavnom nemaju izraženu želju za specifičnim instrumentom pa je glazbeni vrtić idealan uvid u ono što mu se nudi.

Roditelji djece koja pohađaju glazbene škole slažu se kako je odabir učitelja važniji od odabira škole te da je dobar učitelj razlog zašto njihova djeca vole glazbu, vole svoj instrument i redovito vježbaju.

Važno je znati da paralelno pohađanje dviju škola zna biti pravi izazov za dijete, ukoliko prirodno nije jako organizirano. Nemojte dozvoliti da mu glazbena škola bude teret koji mora odraditi kako biste vi bili zadovoljni jer će tako razviti averziju prema glazbi.

Raspitajte se o školama u vašoj blizini i poslušajte iskustva drugih roditelja i djece. Dijete se može nekoliko puta predomisliti po pitanju glazbala no dobar predavač je onaj koji će ga zadržati u glazbi.

Glazbalo neka odabere dijete

Ako ćete se držati klasične dobne granice za upis u glazbenu školu, dijete od osam ili devet godina, posebice ako je već neko vrijeme u doticaju s glazbom, razvit će simpatije prema određenom instrumentu. Njegove sklonosti nikako nemojte zanemarivati jer što mu se instrument više sviđa, veće su šanse da će biti predan u svom cilju.

Čak i ako vam se čini da njegov odabir nije najbolji, dozvolite mu da se okuša i podržite njegovu namjeru. Jasno je da mu glasovir možda nećete moći priuštiti, ali bolji sintisajzer s vremenom će mu jednako dobro poslužiti za vježbu.

Suprotno uvriježenim pričama o težini sviranja puhačkih instrumenata i razvoju kapaciteta pluća, puhačka se glazbala od trećeg razreda osnovne škole mogu početi svirati, a s vremenom i vježbom, kapacitet se povećava.

Gudačka skupina glazbala najteža je i ukoliko dijete izrazito zapne za violinu ili violončelo, porazgovarajte s profesorom na prijemnom ispitu i saznajte je li dijete spremno na ovakav tip instrumenta koji je specifičan po mnogočemu. Najteže se uči, a potrebno ga je i učestalo uštimavati.

Privatni tečajevi ili državna škola?

Prijemni ispit u glazbenim školama sastoji se od nekoliko sekvenci u kojima se ispituje djetetov sluh, osjećaj za ritam i muzikalnost. Prema dostupnosti intrumenata, dijete bira koji želi svirati.

Mjesečne članarine državnih glazbenih škola iznose od 120 do 200 kuna mjesečno, ovisno o školi i posudbi instrumenta dok privatni učitelji istu cijenu uzimaju za jedan školski sat, a cijena se ponekad i penje, ovisno o profesoru i instrumentu.

Dok su škole potpunije, u smislu da dijete osim instrumenta uči i teoriju glazbe, tečajevi su pogodniji za djecu koja vole svirati, ali glazba im nije primaran hobi, ne namjeravaju se njom profesionalno baviti i sviraju za vlastiti užitak.

Tečajavi su isplativi djeci koja posjeduju instrument i nemaju vremena ili želje za redovnu glazbenu školu. Fleksibilnije dogovaranje termina i opušteniji odnos s profesorom, bez sustava bodovanja, nekoj će djeci odgovarati više od klasične glazbene naobrazbe.

Članak autorice Jelene Pervan prenesen je s portala Klinfo.hr.