prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Glazbeni valovi

U Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku učenici su s prof. fizike Mirelom Macelaru na zanimljiv način spojili fiziku i glazbu.

Nakon teorijskog dijela na satu fizike gdje su naučili o nastanku i svojstvima stojnog vala kod glazbenih instrumenata, te uočili neka svojstva na primjeru glazbene vilice i glazbene kutije, učenici su dobili zadatak istražiti tonske sustave, te usporediti različitost zvuka iste frekvencije na različitim glazbenim instrumentima, posebice razliku između žičanih i puhačkih instrumenata.

Učenici su prikazali da nastajanje tonova različitih frekvencija ovisi o fizičkim svojstvima instrumenta, ali i o temperaturi prostora. Povezali su tvrdnje matematičkim zapisom pripadnih fizikalnih zakona, prvenstveno nastanak stojnog vala interferencijom, ovisnost visine frekvencije o silama na djelu i o fizičkim svojstvima instrumenta. Nadalje, matematički su iskazali razliku između frekvencije i intenziteta zvučnog vala, npr. kod instrumenta sa žicama važnost rezonantne kutije, kuta pod kojim se trzaju žice i slično.  Svoje teze demonstrirali su pojedinačno na nekoliko instrumenata- gitari, violini, klarinetu i klaviru. Na kraju izlaganja učenici su na tim instrumentima zajedno odsvirali skladbu koju su prethodno uvježbali za ovu svrhu.