prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Građanski aktivizam i medijska pismenost – glavne teme prve razmjene Erasmus+ projekta OŠ Sveti Petar Orehovec

Građanski aktivizam bio je glavna tema prve učeničke razmjene Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” (“Small step for film, a big one for Eruopean citizenship”). Razmjena je održana u od 19. do 23. ožujka 2018. godine u Zagrebu, Čakovcu, Križevcima i Svetom Petru Orehovcu, mjestu gdje se nalazi OŠ Sveti Petar Orehovec,  koordinator ovog projekta.

U partnerstvo su još uključene škole iz Italije, Poljske i Španjolske. Svi zajedno proteklog tjedna na brojnim aktivnostima učili su o aktivnom građanstvu ali i o medijskoj pismenosti.

Aktivnosti vezane uz građanski odgoj bile su sljedeće: radionica o građanskom aktivizmu, radionica o rasizmu i ksenofobiji te radionica bubnjanja s članovima Udruge Afrikanaca. Održano je i predstavljanje nekih od aktivnosti vezanih uz integraciju Roma na području Međimurske županije. O toj temi govorili su profesor Nikola Švenda i Maja Odrčić Mikulić iz Udruge Sfera

Radionicu o građanskom aktivizmu pripremili su djelatnici OŠ Sveti Petar Orehovec, kao jednu od ukupno 16, koje partneri okupljeni u ovom partnerstvu imaju obavezu pripremiti tijekom projekta. Radionicu o rasizmu i ksenofobiji vodile su Lovorka Bačić i Lana Jurman iz Centra za mirovne studije, a radionicu bubnjanja Prince Wale Soniyiki, Abyi Seyid i Komi Kayoute Balde.

Sudionici razmjene na jednoj su radionici pisali transparente za zamišljene prosvjede, a pripremili su i izložbu novinskih fotografija o prosvjedima u svojim zemljama. Izložba je održana u Gradskoj knjižnici u Križevcima, a otvorio ju je Dražen Hoffman iz Gonga. Svoje medijske kompetencije učenici su imali priliku uvećati sudjelovanjem na radionici “Etika i senzacionalizam u medijima”, radionici video streaminga, radionici animiranog filma te prilikom posjete HRT-u. Na HRT-u im je Darko Flajpan, djelatnik Akademije HRT-a, predstavio aktivnosti koje Akademija provodi na području medijske pismenosti, a o povijesti HRT-a govorio im je radijski novinar Tomislav Šikić.

Senzacionalizam u medijima

Radionicu o etici i senzacionalizmu u medijima vodio je Danijel  Labaš, profesor s Hrvatskih studija i predsjednik  Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.  Profesor Labaš je učenicima predočio brojne primjere manipulacije. Među njima su bila i dva filma. Lažni dokumentarac “Sindrom 17”  i  kratki film o heroju praščiću, spasiocu  male koze.  No, nakon toga pokazao im je i film u kojem je prikazano kako je doista stvoren manipulativni sadržaj o hrabrom praščiću.

Kako napraviti video streaming pomoću besplatnog programa DigiCamControl, sudionike razmjene poučio  je Teo Vukšan student multimedije s koprivničkog Sveučilišta Sjever. Učenicima i njihovim mentorima ovo je bio prvi susret s video streamingom. Završna priredba u PŠ GregurovecNo, imaju još godinu dana kako bi sami ovladali ovom vještinom da bi sami,  uživo  na internetu, mogli prenositi dio festivalskih aktivnosti mini filmskog festivala, kojeg će održati u Italiji na posljednjoj razmjeni. Na tom festivalu planiraju prikazati vlastite filmove nastale tijekom dvogodišnjeg projekta. 

Sudionici razmjene napravili i animirani film

Posve novo iskustvo za većinu sudionika razmjene bila je izrada animiranog filma. Njega su po scenariju, koji su unaprijed pripremili,  radili pod mentorstvom Jasminke Ljubić Bijelić u čakovečkom ŠAF-u. Tema filma je građanski aktivizam i u filmu se prikazuje transformacija glavnog lika Nobodyija u aktivnog građanina.

Svojim partnerima domaćini su predstavili i dio naše kulture. Svi su bili oduševljeni posjetom Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima gdje su im učenici, učitelji te ravnateljica Branka Špoljar priredili izvrstan glazbeni program. Ponešto od hrvatske kulturne tradicije učenici i učitelji orehovečke škole predstavili svojim partnerima  i  na završnoj priredbi u PŠ Gregurovec.

Iduća razmjena ovog Erasmus+ projekta bit će u rujnu u Poljskoj, a dotad partnere čeka puno posla na pripremi repozitorija filmova i radionica koje će moći koristiti svi zainteresirani za poučavanje građanskog odgoja.

Više o razmjeni i cijelom projektu dostupno je na blogu projekta na mrežnoj stranici: https://smallstepforafilm.wordpress.com/