prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Green Skills Award 2022 eTwinning projektu “The green changemakers”

Ove je godine ETF zaprimio 64 prijave iz cijelog svijeta, među kojima i prijavu međunarodnog eTwinning projekta “The green changemakers”. Pokrenule su ga Sanda Šutalo, profesorica računalstva iz Tehničke škole Karlovac i Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike iz Gimnazije Vukovar s ciljem ostvarivanja interaktivnog i inovativnog suradničkog načina rada koji pred sudionike postavlja nove izazove u području istraživanja i djelovanja u skladu s ciljevima održivog razvoja.

European Training Foundation (ETF) četvrtu godinu zaredom provodi Green Skills Award, natjecanje koje obuhvaća projekte iz cijelog svijeta koji predstavljaju primjer inovativnosti i kreativnosti u zelenim vještinama i obrazovanju.

Projekt omogućuje razvoj komunikacijskih, društvenih, tehnoloških i IKT vještina te pridonosi razvoju ne samo kompetencija već i osjećaja solidarnosti, odgovornosti i empatije kod učenika. Učenici u sklopu projekta upoznaju i isprobavaju razne online alate, primjenjuju algoritme umjetne inteligencije, programiranjem u C++ stvaraju kalkulator ekološkog otiska. Stvaraju pametna i zelena tehnološka rješenja u službi održivog razvoja primjenom IoT, Arduina i LEGO tehnologija.

Organiziran je i realiziran niz malih projekata kojima se djelovalo na uvažavanje različitosti, razvijanje solidarnosti, poticanje empatije i aktivizma, a sve s ciljem konkretnog doprinosa zajednici. Ti su projekti razvrstani po ciljevima održivog razvoja ističući potrebu i težnju za aktivnim djelovanjem u svrhu pružanja vlastitog doprinosa u ostvarivanju svih ciljeva održivosti. Suradničke aktivnosti pridonose razvoju osobnoga identiteta, prepoznavanju i poštivanju nacionalne prirodne i kulturne baštine uz istodobno uvažavanje različitosti i drukčijih načina razmišljanja i življenja. One uključuju razvoj odgovornoga ponašanja te brigu za osobno zdravlje, postignuća, kvalitetu života i odnosa koje razvijaju. Kao takve, projektne aktivnosti osnažuju učenike za aktivno, učinkovito i uspješno sudjelovanje u životu demokratske i održive zajednice.

Projekt je u užem izboru za nagradu “Zelena tranzicija: obrazovanje, osposobljavanje i vještine” ušao među deset finalista između kojih se javnim glasanjem birao pobjednik. U finalu, uz Hrvatsku, svoje su mjesto našli projekti iz Nizozemske, Jordana, Moldavije, Irske, Albanije, Georgie, Kenije i Nigerije. Svih deset projekata koji su ušli u uži izbor, profilirani su na internetskoj stranici ETF-a, a svaki je podržan videom u produkciji ETF-a. Javno glasovanje otvoreno je 13. svibnja, a do zatvaranja 5. lipnja prikupljeno je 3 769 glasova dok je videozapis Green Skills Award 2022 Finalist: Croatia – The Green Changemakers imao više od 500 pregleda.

Tijekom drugog ETF Learning Connects prijenosa uživo, u četvrtak, 9. lipnja 2022. godine, eTwinning projekt “The green changemakers” proglašen je pobjedničkim projektom.Green Skills Award 2022

Drugo mjesto osvojio je nigerijski projekt “Operation Skill Them Up” dok je treće mjesto pripalo projektu iz Kenije “Don Bosco Tech Africa”. U “The green changemakers” projekt uključeno je 83 učenika i 15 nastavnika iz pet škola i tri države. Na području Republike Hrvatske, uz nositelje projekta Gimnaziju Vukovar i Tehničku školu Karlovac, uključena je Industrijska strojarska škola Zagreb dok se međunarodno partnerstvo ostvaruje u suradnji sa anadolijskom školom Yunus Emre iz Bingola, Turska i školom Karmirgyugh N1 secondary school, Karmirgyugh, Armenija.

Zajedničkim osmišljavanjem i razradom tema, ideja i aktivnosti, stvoren je projekt putem kojeg su povezanost, djelovanje i dobrobit integrirani u cjelinu pogodnu za uspješno i primjenjivo učenje i poučavanje o održivome razvoju u 21. stoljeću. Učenici su radovima i aktivnostima u neposrednom okruženju kao i postignućima pokazali da su spremni za aktivno širenje i primjenu prikladnih znanja i vještina za održivo življenje, jednako kao što su svjesni spram odgovornosti i prava u ostvarivanju dobrobiti za sve ljude, okoliš i buduće generacije.

Kao dobitnici ovogodišnje Green Skills Award 2022 iznimno se ponosieuspješnom suradnjom i zajedničkim postignućima a mogućnost vizualizacije i predstavljanja projekta iskoristit će kao primjer pružanja ideje i inspiracije za sve sadašnje i buduće kreatore politika u području obrazovanja i osposobljavanja u Europskoj Uniji i diljem svijeta s ciljem održivog djelovanja!