prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hrvatska knjižnica vratila Engleskoj knjigu nakon 64 godine

Britanska knjižnica objavila je da joj je knjiga posuđena prije više od 60 godina konačno vraćena nakon što je pronađena u knjižnici u Hrvatskoj.

Vedran Levi, knjižničar Dubrovačkih knjižnica, pronašao je u vreći s donacijama primjerak knjige The Loving Couple autorice Virginije Rowans. Otkrio je da je knjiga posuđena iz knjižnice Gainsborough u Ipswichu prije 64 godine. Knjiga je bila iznimno popularna jer je samo u godinu dana posuđena 14 puta.

Posljednji je pečat posudbe iz srpnja 1958., nakon čega je nestala.  Levi je knjigu poštom poslao natrag, uz bilješku koja pojašnjava otkriće. Naveo je da ljudi knjige koje više ne žele anonimno doniraju knjižnici, a on smatra da se ovaj primjerak nakon dugog puta treba vratiti na mjesto odakle je krenuo.

“Bilo je veliko iznenađenje dobiti knjigu nakon toliko vremena i iz tako udaljenog mjesta, doista lijepa gesta naših hrvatskih kolega”, rekla je knjižničarka Kim Risby za list Ipswich Star. Također je napomenula da povratak knjige pokazuje način na koji knjižnice ujedinjuju ljude diljem svijeta.

“Oduvijek smatram da je za ovaj posao potrebna strast i lijepo je znati da taj osjećaj dijele drugi knjižničari diljem svijeta. Također, korisnike naših usluga željeli bismo zamoliti da knjige vrate nešto ranije” poručila  je uz osmijeh.