prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hrvatski učitelji na eTwinning Slavic Seminaru u Bugarskoj

Sofija u Bugarskoj bila je u periodu od 16. do 18. svibnja 2019. godine domaćin Multilateralnog seminara OUTDOOR ACTIVITIES IN THE ETWINNING PROJECTS – eTwinning Slavic Seminar na kojem je sudjelovalo šest odgojno-obrazovnih djelatnika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske: Alma Šuto iz Osnovne škole Zmijavci, Irena Buđa iz Osnovne škole Mače i Osnovne škole Belec, Dunja Klarić iz Osnovne škole Poreč, Valentina Novak iz III. Gimazije Zageb, Ana Marinić iz Osnovne škole Podmurvice te Danijel Forjan iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti.

Osim iz Hrvatske, seminar je okupio sudionike iz još sedam zemalja: Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i Poljske te sveukupno 52 sudionika.

Kroz plenarni dio seminara saznali smo na koji način najbolje iskoristiti mogućnosti eTwinninga i integrirati eTwinning projekte u nastavu, isplanirati i realizirati kvalitetan projekt koji će konkurirati oznaci kvalitete te uspješno aplicirati za eTwinning školu.

Praktični dio seminara sastojao se od četiri radionice bazirane na korelaciji nastavnih predmeta i vanučioničnoj nastavi kroz eTwinning projekte.

Na radionici Let's explore the city! naučili smo koristiti alat Google Maps u kreiranju vlastitih karata kojima smo dodavali fotografije i tekst te rute s udaljenostima. Radionica Developing 21st century skills through Art bazirala se na razvijanju vještina komunikacije, suradnje i kreativnosti.

Vježbom kreiranja Tangrama učili smo kako povećati kvalitetu timskog rada te razvijati komunikaciju i govorne vještine kao i kritičko mišljenje članova grupe. Na radionici “ICT tools for our outdoor activities” upoznali smo kako koristiti interaktivne digitalne resurse poput Scribble Map; H5P – Virtual Tour (360); H5P – Interactive video da bismo aktivnosti na otvorenom učinili zanimljivijima za sve sudionike.

Radionica “Learning Beyond the Classroom by eTwinning” ukazala nam je na raznovrsne mogućnosti korištenja muzeja kao obrazovnog alata i prostora za učenje te strategije za planiranje, provedbu i evaluaciju učenja u muzeju kroz igre Jumping Into a Portrait, The 30 Second Look i Strike a Pose.

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+ koja osim mogućnosti međunarodne suradnje s drugim školama na zajedničkim virtualnim projektima omogućuje i stručno usavršavanje poput ovog s ciljem uspostavljanja suradnje s europskim kolegama te planiranja i pokretanja međunarodnih projekata.

S tematikom Outdoor Activities ovaj seminar stavio je naglasak na učenje izvan učionica koje pruža izazovna i uzbudljiva te drugačija i različita iskustva. Na seminaru smo bili u prilici razmjeniti ideje i primjere dobre prakse s ostalim učiteljima te dogovoriti pokretanje novih projekata, stekli smo nova znanja i potvrdili učinkovitost različitih načina učenja, a sve kroz upoznavanje bugarske kulture.