prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Influenceri na različitim društvenim mrežama

Tekst donosi prijedloge za istraživanje s učenicima o tome koje su najpopularnije društvene mreže i platforme u svijetu i u Hrvatskoj te tko su najpopularniji influenceri na njima, koliko imaju pratitelja i kakve sadržaje objavljuju.

Među djecom i mladima danas su izrazito popularne društvene mreže. Njihova se popularnost razlikuje od države do države, ali su velike razlike uočene i s obzirom na dob korisnika. Najpopularnije su društvene mreže na svijetu Facebook, Instagram i TikTok, a vrlo su popularne i aplikacije za dopisivanje kao što su WhatsApp i Facebook Messenger (Statista, 2020). Pritom važno mjesto ima i YouTube koji se po broju korisnika nalazi odmah iza Facebooka (Statista, 2020).

Svaka društvena mreža ima svoje karakteristike i posebnosti po kojima se razlikuje od drugih i zbog čega svaka od njih privlači drugačiju skupinu korisnika. Različitost u pristupu najbolje se vidi kod najpopularnijih influencera na svakoj od njih. Primjerice, dok na YouTubeu najpopularniji influencer igra videoigre i vodi svoje pratitelje svijetom videoigara, na Instagramu je to jedan od najvećih svjetskih sportaša, a na TikToku djevojka koja se bavi plesom.

Cilj je ovih zadataka da potaknete učenike na pretraživanje sadržaja na internetu i pronalaženje vjerodostojnih i pouzdanih izvora informacija.

 1. Potaknite učenike da zajedno s vama na internetu istraže koje su najpopularnije društvene mreže na svijetu i u Hrvatskoj. Možete koristiti brojne korisne stranice kao što su medijskapismenost.hr, ali i Statista, stranica na kojoj će učenici pronaći navedene podatke.
 2. U Hrvatskoj i svijetu trenutačno je vrlo popularna društvena mreža TikTok. Potaknite učenike da istraže u kojoj je državi stvorena ta društvena mreža i iz koje je mreže nastala.
 3. Istražite tko su najpopularniji influenceri na društvenim mrežama i platformama navedenima u uvodnom tekstu ovog zadataka – YouTubeu, Instagramu i TikToku. Podatke također možete pronaći na stranici Statista, ali i pretraživanjem interneta. Nakon što pronađete najpopularnije influencere na svakoj od navedenih mreža, istražite sljedeće:
 • Čime se bave?
 • Koliko imaju godina?
 • Kakve sadržaje objavljuju?
 • Koliko imaju pratitelja?
 • Koliko dugo imaju otvorene profile na toj mreži?
 • Jesu li bili poznati u javnosti i prije nego su postali influenceri na društvenim mrežama?
 • Što mislite zašto su postali toliko popularni?
 1. Usporedite kanal najpopularnijeg youtubera na YouTubeu i njegov profil na Instagramu. Po čemu se razlikuju? Kakve informacije taj influencer objavljuje na jednom društvenom mediju, a kakve na drugom? Što na temelju toga možemo zaključiti o karakteristikama tih medija?

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.