prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Inicijativa “Nastavnici u poduzeću – praksa za nastavnike”

U organizaciji Advantage Austrija – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i ove je godine proveden projekt “Nastavnici u poduzeću – praksa za nastavnike” s ciljem ostvarivanja bolje suradnje i kooperacije između poduzetništva i strukovnog obrazovanja.

Nakon prijave nastavnika organizacija ih je usmjerila u poduzeća u kojima će obavljati praksu. Praksa i edukacija nastavnika trajali su tri dana, od 19. do 22. travnja 2022. godine, a sve s ciljem pružiti im uvid u poslovnu svakodnevicu koja očekuje učenike na praksi te saznanje koje kompetencije su potrebne i tražene u poduzećima. Zoran Kozjak, stručni učitelj u sektoru strojarstvo i voditelj strojarske sekcije UZ bio je na praksi u tvrtki LASER inženjering d.o.o. Zagreb koja je osnovana 2014. godine. Odabirom kvalitetnih i stručnih kadrova, ulaganjem u znanje i tehnologije te kroz poslovno umrežavanje, tvrtka je već nakon prve godine poslovanja ostvarila značajan poslovni uspjeh u pružanju usluga laserskog rezanja metala te se pozicionirala među vodeće tvrtke u ovoj branši u Hrvatskoj.

Tijekom prakse upoznao se s radom na strojevima za obradu metala, konkretno rezanje metala plazmom, laserom i vodom. Edukacija se sastojala od upoznavanja sa strojem i prisustvovanju u cjelokupnom tehnološkom procesu rezanja. Tehnolog je cijelo vrijeme educirao i odgovarao na dodatna pitanja stručnog učitelja. Napominje da su to strojevi koji koriste najnapredniju svjetsku tehnologiju za obradu metala.

Nastavnica stručno-teoretske nastave u području rada poljoprivrede i voditeljica cvjećarsko-vrtlarske sekcije UZ Kristina Horvat Vargović bila je na praksi u cvjećarnici Frezija u Vinkovcima. Vlasnica cvjećarnice je Blaženka Omrčanin koja je obrtnik već gotovo trideset godina. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja radi u struci i redovito se usavršava i educira pomoću stručne literature najpoznatijih svjetskih dizajnera cvijeća. Redovito odlazi i na seminare kod najboljih svjetskih majstora florista, od kojih izdvaja Gregora Lerscha, Neila Whittakera, Wallya Kletta, Sabine Segule, Lucasa Jansena, Tomasza Maxa Kuczynskog i mnogih drugih te posjećuje sve značajnije izložbe cvijeća i sajmove u Europi: London, Amsterdam, Pariz, Milano, Padova, Munchen. Sudionik je i aranžiranja na hrvatskim sajmovima i izložbama cvijeća, od kojih je posljednja u Splitu gdje je zajedno s 50-ak inozemnih i hrvatskih cvjećara aranžirala Dioklecijanove podrume, u što je utrošeno oko 100 tisuća cvjetova. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, od kojih je posljednja Povelja Hrvatske obrtničke komore te je član sekcije (predsjedništva) cvjećara Hrvatske obrtničke komore.

Nastavnica stručno-teoretske nastave u području rada poljoprivrede i voditeljica cvjećarsko-vrtlarske sekcije ističe kako joj je bila čast biti na praksi kod ovako uspješne floristice i imati priliku vidjeti stvaran život jedne floristice koja stvara izuzetne i unikatne proizvode. U njezinim rukama cvijeće dobiva potpuno drugu dimenziju. Floristika ima dugu povijest razvoja te postoje određene tehnike i pravila korištenja biljnog materijala, kojima ju je gđa Omrčanin poučila. Jedan od ciljeva ove prakse bio je utvrditi osnovne tehnike u izradi cvjetnih aranžmana i instalacija. Radujem se novim susretima i radionicama na kojima ću sudjelovati s Blaženkom Omrčanin.