prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Inkluzivnost: Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar posjetili udrugu OSIT

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar već nekoliko godina njeguje dobru suradnju s Ositovcima i nastoji potaknuti učenike na bolje razumijevanje osoba s teškoćama te njihovo prihvaćanje.

U okviru projekta #samozdravičips predstavnici učeničke zadruge COOL-kolektiva u pratnji profesorice Spomenke Bohaček i pedagoginje Ornele Malogorski posjetili su udrugu OSIT. Udruga OSTIT usmjerena je na osiguravanje i pružanje socijalnih usluga te svakodnevno pruža uslugu poludnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama s područja grada Bjelovara i okolnih mjesta. Škola već nekoliko godina njeguje dobru suradnju s Ositovcima i nastoji potaknuti učenike na bolje razumijevanje osoba s teškoćama te njihovo prihvaćanje.

Nakon što su profesorice Jadranka Rosić i Ivana Štiglić sve dogovorile, učenici 1. a razreda Antonija, Vanesa, Ivan i Juraj oduševljeno su prihvatili poziv da provedu prijepodne s osobama s intelektualnim teškoćama. Uvodni razgovor i priprema za odlazak i susret s osobama s intelektualnim teškoćama koji je provela pedagoginja bili su dovoljni da se učenici motiviraju. U OSITU Bjelovar

U Ositu ih je dočekala vesela ekipa, s najljepšom dobrodošlicom, ali i s mirisom palačinki koje su pripremili za njih pa su se svi zajedno počastili. Kako je i red, u goste nisu došli praznih ruku, već suponijeli fine proizvode zadruge, zdrave grickalice i zdrave međuobroke (čips od jabuke i domaće nachose). Kako voe brigu o zdravlju i prehrani i ove namirnice su zdrave, bogate hranjivim tvarima, prirodne i bez ikakvih umjetnih dodataka. Korisnici Osita nakon degustacije proizvoda nisu krili oduševljenje i dali su im čistu desetku, a to je i razveselilo. Posebno su im se svidjeli domaći nachosi. Nakon ljubazne dobrodošlice, voditelj OSIT-a Mario Blaha proveo je kroz prostore udruge i upoznao s radom udruge te s budućim planovima. O kreativnom radu saznali su od terapeutkinje Martine. Poslije su zaigrali društvene igre, smijali se s korisnicima, fotografirali i dobro izgrlili. Imali su priliku vidjeti i slikovnicu “OSIT-ovnicu” koja je nastala u ovoj vrijednoj udruzi.

S jednim novim, važnim životnim iskustvom, obogaćeni i nasmijani vratili su se u školu. Svjesni su uloge škole, obrazovanja i pedagogije u promicanju brige o različitostima među učenicima i izgradnji osjetljivost na nejednakosti. Kultura inkluzivnosti kontinuirano se njeguje u školi. Posjeučenika i nastavnika udruzi OSIT samo je mali doprinos integraciji i uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u društvo. Druženja učenika s ovim osobama od velike je važnosti u procesu integracije ove često marginalizirane skupine društva.