prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

(Inovativna) filozofska šetnja  po uzoru na peripatetičku školu

U petak, 17. studenoga 2023., održana je prva Filozofska šetnja u opatijskom parku Angiolina povodom Svjetskog dana filozofije.

Nastavnica filozofije Gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije, Ivana Černeha, mag. educ. phil. mag. paed. i suradnik na projektu dr. sc. Ivan Cerovac, održali su dvosatnu radionicu za učenike posebice zainteresirane za društveno humanističko polje istraživanja i učenja. Ovakav način učenja nastavak je izvrsne suradnje između opatijske Gimnazije i riječkog Odsjeka za filozofiju, u sklopu koje su i prethodnih godina organizirana predavanja i radionice za opatijske gimnazijalce.

Filozofski laboratorij projekt je koji se provodi od 2018. godine, a do sada je ugostio sjajne predavače sa raznih sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Opatijski gimnazijalci su tako u petak, poput Aristotela i njegovih učenika, šetajući, imali priliku razgovarati o filozofiji i duboko razmišljati o temeljnim pitanjima ljudske egzistencije, moralnosti, etike, politike i drugih relevantnih tema. Aristotelova škola prepoznala je vrijednost prirodnog okoliša u poticanju dubokih promišljanja i introspekcije, a upravo opatijski parkovi, bogati vegetacijom, pružaju idealnu kulisu za filozofske rasprave i unutarnje promišljanje. Kroz ovu aktivnost, učenici promišljaju o temeljnim pitanjima, razvijaju kritičko razmišljanje te prepoznaju važnost filozofije u suvremenom društvu.

Ovako zamišljena aktivnost usmjerava učenike prema vrlinama poštovanja, gdje učenici putem igre, druženja i razmjene mišljenja razvijaju kulturu međusobnog uvažavanja i intelektualnu toleranciju prema stavovima suprotnih vrijednosti.