prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Trinaesto izdanje VAFI & RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je u petak u Gradskoj vijećnici u Varaždinu. Program trinaestog izdanja VAFI & RAFI festivala počinje u četvrtak, 26. svibnja, u Rijeci, dok će varaždinski dio započeti u četvrtak, 2. lipnja čime ujedno započinje “Ljeto u Varaždinu”.

Nakon prošlogodišnjeg hibridnog izdanja, ovogodišnji program prvih većih manifestacija u oba grada domaćina bit će održan uživo. Službene projekcije, njih čak 20, posjetitelji će besplatno moći pogledati u riječkoj Dječjoj kući, odnosno u varaždinskom gradskom kinu GAJ.

Domaćin riječkog dijela festivala (RAFI) je javna ustanova u kulturi Art-Kino, gdje će projekcije filmova trajati od četvrtka do subote (26.-28. svibnja), dok će službeno otvorenje istovremeno označiti otvaranje izložbe postava animiranog filma „Nigdar ni bilo“ mlade diplomirane animatorice Mateje Štefinščak, nekadašnje članice udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA. R

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom bit će predstavljena knjiga dr.sc. Ane Đordić pod nazivom „Film u školi“. Cijeli program riječkog dijela festivala održavat će se u Dječjoj kući. Riječ je o prostoru nove kulture za djecu, roditelje i sve zainteresirane pojedince. Dječja kuća u art-kvartu „Benčić“ djeluje  u suradnji Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te ostalih.

Varaždinski dio festivala (VAFI) svoje izdanje započet će službenim otvorenjem u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4. Uz prigodni program bit će predstavljena izložba „Linije“ mlade animatorice Petre Balekić, tajnice ASIFA Hrvatske, a ujedno i članice VAFI žirija. Varaždinskoj publici ona se predstavlja izborom radova koji su svojevrsni spoj croquia u crtežu i animaciji. U fokusu je linija kojom se autorica u formi crteža poigrava tako da pokušava u što manje poteza nacrtati osobu, pri čemu neki dijelovi tijela tvore pozitivan, a neki negativan prostor. Crteži su uglavnom nastali u javnom prijevozu. Autorica je vođena mišlju kako bi bilo zanimljivo takav stil implementirati i u animaciju. – rekao je direktor Festivala Hrvoje Selec

Selec je ujedno najavio radionice za djecu koje će biti realizirane tijekom trajanja festivala u Varaždinu. Jednu radionicu animacije vodit će animatori, gosti iz Češke, druga radionica bit će realizirana u suradnji s udrugom „Kerameikon“, dok će treća radionica biti posvećena stripu, a vodit će je mladi akademski likovni  umjetnik iz Varaždina, Mihael Bađun. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Na festival je pristiglo 995  filmova iz preko 90 zemalja svijeta.  Riječ je o 223 filmova u VAFI sekciji te 772 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, u odabrano je 188 filmova koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 100 u VAFI sekciji, te 88 filmova u RAFI sekciji. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece. Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Bugarske Radost Neykova, prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade, zatim Petra Balekić animatorica i tajnica ASIFA Hrvatske te scenaristica Alena Cadova, predstavnica Animanie festivala iz Češke Republike koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala.

U stalnom žiriju koji dodjeljuje Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava su savjetnica  Ureda dječje pravobraniteljice Maja Flego, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Barišić Knežević i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr. One nam svake godine skreću pažnju na to koliko je važno dati djeci i mladima slobode u kreativnom izražavanju, u ovom slučaju putem animiranog filma kao medija, ali i napominju vrijednost Festivala koji ujedno ima i odgojnu notu. – rekla je Dubravka Kalinić Lebinec, programska voditeljica Festivala

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim mrežnim stranicama Festivala  ili na službenoj Facebook stranici.