prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Istražimo živi svijet oko nas

Učenice šestih i sedmih razreda zajedno s učiteljicama Oliverom Meter i Ljiljanom Štanfelj iz Osnovne škole “Dobriša Cesarić” iz Osijeka obilježile su Međunarodni dan biološke raznolikosti u nekoliko aktivnosti. Obilježavanje Dana biološke raznolikosti je jedna od aktivnosti u sklopu eTwinning projekta “Priroda kroz eko datume” u koji su učenice uključene.

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se 22. svibnja. Biološka raznolikost predstavlja temelj prirodnog bogatstva i raznolikosti vrsta. O njezinom očuvanju i zaštiti ovisi i opstanak čovjeka. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana biološke raznolikosti se odvija pod sloganom “Building a shared future for all life”.

Učenice su istraživale biljne i životinjske vrste uz jezero Bajer koje se nalazi u neposrednoj okolici škole. Put od škole do jezera Bajer prikazan je uz pomoć Google karte. Na dan proučavanja i istraživanja zabilježeni su određeni vremenski podaci preuzeti s mrežne stranice Državnog hidrometeorološkog zavoda (temperatura zraka, smjer i brzina vjetra te opis vremena). Učenice su uz jezero mogle uočile i istraživale trave (mišiji repak, klupčasta oštrica, divlji ječam), biljke cvjetnjače (tratinčica, maslačak, kamilica, slak, divlji sljez, dobričica) te biljke uz vodu (trska, rogoz, močvarna perunika). Od životinjskih vrsta su uočile i istraživale zelenu žabu, ptice pjevice, gazivodu, leptire i dr. Za odabranu biljnu i životinjsku vrstu su izrađivale osobne iskaznice u digitalnom alatu Canva. Osobna iskaznica je uključivala ime biljke/životinje, stanište, prilagodbe na životne uvjete i zanimljivosti te fotografiju biljke/životinje koju su prethodno uslikale. Uz pomoć aplikacije Pl@nt Net učenice su istražile pet biljnih vrsta. Uz pomoć aplikacije Naturalist učenice su istražile životinjske vrste koje su uočile uz jezero. Uz pomoć alata Canva prikazana je kratka prezentacija obilježavanja.

Naša domovina je bogata biljnim i životinjskim vrstama. Mi kao pojedinci trebamo njegovati i očuvati biološku raznolikost te se odgovorno odnositi prema svim živim bićima na planeti Zemlji.