prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Istraživanje o stavovima učenika o različitim zanimanjima

U Osnovnoj školi Joakima Rakovca u Sv. Lovreču tijekom siječnja 2024. u sklopu Profesionalnog usmjeravanja učenika, školski pedagog Alen Hasikić, proveo je istraživanje o stavovima učenika u odnosu prema različitim zanimanjima.

U anketnom upitniku bilo je ponuđeno 20 zanimanja. Upitnik se sastojao od pitanja otvorenog i zatvorenog tipa. Kao rezultat može se izdvojiti sljedeće:

  1. Učenici 8. razreda u odabiru zanimanja koje bi najradije radili u budućnosti odabrali su najčešće radno mjesto doktora, zatim ekonomista, komercijalista i upravnog referenta. Minimalni odabir su izrazili za zanimanje učitelja, konobara, spremačicu, dimnjačara i kozmetičara.
  2. U drugom pitanju učenici su trebali procijeniti koja zanimanja su poželjna, odnosno cijenjena u društvu. Učenicima je bilo ponuđeno 20 zanimanja. Učenici smatraju da su cijenjena zanimanja u društvu: učitelj, automehaničar, tehničar za računala, medicinska sestra, ekonomist, te kuhar, dok ostala zanimanja nisu odabrana.
  3. U trećem pitanju učenici su trebali procijeniti koja su zanimanja najplaćenija, a koja najmanje, pri čemu su kao najplaćenija učenici najčešće izdvojili sljedeća zanimanja: medicinska sestra, doktor, fizioterapeut i tehničar za računala. Najmanje plaćena zanimanja prema mišljenju većine učenika jesu: spremačica, konobar, učitelj, komercijalist, slastičar, frizer, ekonomist.

U dijelu koji se odnosio na odabir srednje škole, 90 % učenika 8. razreda planira upisati četverogodišnju srednju školu. Većina učenika smatra da im je potrebna dodatna pomoć i podrška škole u odabiru srednjoškolskog zanimanja. Navedeni rezultati poslužit će kao daljnji orijentir u profesionalnom usmjeravanju i informiranju učenika.

Kako bi se omogućilo voditeljima Profesionalnog usmjeravanja učenika i u drugim osnovnim školama da provedu istu anketu, navedena anketa je postavljena i ovdje. Prilikom korištenja ankete istu je važno pravilno citirati: Hasikić, A. (2024). Anketni upitnik o stavovima učenika o zanimanjima.