prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba: Najbolje zelene knjižnice

U Gradskoj knjižnici Zadar 2. svibnja ove godine otvara se izložba Najbolje zelene knjižnice na kojoj će se do 13. svibnja moći pogledati svjetski primjeri dobre prakse „zelenog knjižničarstva“.

Radi se o šest najboljih projekata u knjižnicama koji su dobili međunarodno priznanje IFLA Green Library Award 2018., a među kojima je bio i „Zeleni festival“ – manifestacija koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala u rujnu 2017. godine s ciljem popularizacije održivoga razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija.

Osim nagrađenog projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na izložbi će biti predstavljeni i nagrađeni projekti preostalih pet knjižnica, prvonagrađeni projekt kineske Gradske knjižnice Foshan, projekt mađarske Gradske knjižnice Tatabanya, projekt rumunjske Ruralne knjižnica Sirna, projekt Nacionalne knjižnice i arhiva Irana i projekt kenijske Sveučilišne knjižnice Međunarodnoga sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država u Africi.

Izložba Najbolje zelene knjižnice originalno je bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u svibnju 2019. godine u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatskua krajem 2019. godine gostovala je u slovenskoj Knjižnici Franca Ksavra Meška u Ormožu.

Izložba je organizirana u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Radnom skupinom za okoliš, održivost i knjižnice Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA). Autorica je izložbe tadašnja predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva Ana Rubić.

Podsjećamo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svibnju 2016. godine pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, čija je svrha edukacija, osvješćivanje i senzibiliziranje korisnika Knjižnice o temi zaštite okoliša i održivog razvoja kao i popularizacija programa i projekata te predstavljanje rezultata znanstvenih istraživanja iz područja zaštite i očuvanja prirode. Od utemeljenja Projekta do danas provedeno je mnoštvo djelatnosti koje su dio planiranoga ekološkog djelovanja Knjižnice.