prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba o hrvatskoj pisanoj baštini gostuje u obrazovnim ustanovama

Izložba Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća nastavlja 2023. godine gostovati u obrazovnim ustanovama i knjižnicama širom Hrvatske.

Tako je od sredine ožujka do 10. travnja 2023. godine postavljena u I. osnovnoj školi Bjelovar kao podsjetnik na Dane hrvatskoga jezika koji se svake godine obilježavaju od 11. do 17. ožujka u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika objavljenu 1967. godine.

Izložba je prethodne godine od 2. do 12. studenoga, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, koja je i ujedno njezin pokretač i organizator. Do kraja godine gostovala je i u Gimnaziji Sesvete te na Katedri za metodike na Učiteljskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Početkom 2023. godine preselila se u Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeci te nakon toga u Istru, tamošnju Srednju školu Mate Blažine Labin.

Izložba nakon Bjelovara gostuje u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, zatim na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci te krajem godine u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić Karlovac.

Izložba predstavlja djela iz fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, a koja su dio nastavnih programa hrvatskoga jezika i povijesti. Izabrana su djela na 17 izložbenih panoa predstavljena kroz književnopovijesna razdoblja od srednjega vijeka do 19. stoljeća, a zaseban dio izložbe posvećen je povijesti hrvatskoga jezikoslovlja.

Autorica je izložbe Kristina Judaš, djelatnica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a uz nju su i autorice tekstova na izložbenim panoima Iva Perinić i Karolina Tumbas, također djelatnice iz Zbirke.

Izložba Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća organizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.