prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić

U četvrtak,18. travnja 2024. godine, u školskome holu Osnovne škole braće Radića u Pakracu otvorena je izložba povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Izložbu su pripremili učenici od petog do osmog razreda sa svojim mentorima Martinom Nenadović Lneniček, Milanom Nadaždijem, Filipom Hodakom, Nikolinom Zanetti, Majom Farkaš i Anitom Pavlečić.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. godine u Ogulinu. Njezino stvaralaštvo obuhvaća različite žanrove, ali najpoznatija je po svojim bajkama i pričama za djecu. Njezine priče su prožete čarolijom, fantastikom i dubokim moralnim porukama, a prevedene su na mnoge jezike i do danas očaravaju djecu diljem svijeta. Kroz likove poput Regoča, Šegrta Hlapića i drugih, Ivana Brlić-Mažuranić nas je učila o hrabrosti, ljubavi, prijateljstvu i važnosti očuvanja prirode.

Na izložbi su učenici predstavili životni put Ivane Brlić-Mažuranić, njezine najpoznatije likove iz priče te su izloženi primjerci knjiga, ilustracija i fotografija autorice koje posjeduje naša školska knjižnica. Posjetitelji su imali priliku pročitati zanimljivosti iz njezinog života, kao i o utjecaju njezinih djela na današnje generacije.

Učenici su se posebno potrudili da izložba bude interaktivna i edukativna, pa su radili na različitim zadatcima: izrađivali su QR code poveznice na sadržaje o Mažuranićima; modelari su izradili maketu kaštela iz Ogulinu, Kulu Lotroščak te Brlićevac – ljetnikovac obitelji Brlić; slikali su portrete književnice, izrađivali  ilustracije likova iz Ivaninih djela; crtali kartu Republike Hrvatske i označavali gradove u kojima je živjela književnica; izradili obrisne linije planine Klek te pisali o čemu je maštala književnica promatrajući tu planinu; crtali su omiljene scene iz priče Ivane Brlić-Mažuranić. Također, pripremili su i lutkarsku predstavu inspiriranu njezinim djelom Kako je Potjeh tražio istinu koja je oduševila sve prisutne.

Ova izložba nije samo prigoda za prisjećanje na život i djelo Ivane Brlić-Mažuranić, već i za promicanje važnosti književnosti za djecu te poticanje čitanja među najmlađima. Učenici su pokazali svoju ljubav prema književnosti i kreativnost u pripremi ove izložbe koja je uspješno prenijela duh bajkovitosti na sve posjetitelje.