prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici – Prsti koji čitaju

Na izložbi “Prsti koji čitaju” predstavljene su taktilne, ručno rađene slikovnice reljefnih ilustracija s tekstom na Braillovom pismu i uvećanom tisku koje su u proteklih šesnaest godina izradili knjižničari Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice i djelatnica knjigovežnice Marija Šavorić u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.

Izložba je postavljena od 11. siječnja do 14. veljače u auli Gradske knjižnice u Zagrebu.

Udžbenike na brajici i uvećanom tisku za slijepe i slabovidne učenike (one koji pohađaju nastavu u COO „Vinko Bek” ili u bilo kojoj drugoj školi u Hrvatskoj) – izrađuje i prilagođava Odjel izdavačke djelatnosti na brajici i crnom tisku. Odjel je tijekom dugogodišnje suradnje s Odjelom za djecu i mladež Gradske knjižnice, pripremao i tiskao tekstove za sve taktilne, ručno rađene slikovnice. Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ predstavlja udžbenik matematike za 1. razred i udžbenik prirode za 3. razred te pojedinačne crteže izdvojene iz raznih udžbenika: velika slova glagoljice,  UNICEF-ov znak, dio slikopriče, prometni znakovi, karta Great Britain, jelenak (kukac) i ura (sat). Na izložbi je predstavljen i jedan učenički rad u kombiniranoj tehnici.

Hrvatska knjižnica za slijepe sudjeluje s brojnim izlošcima koji ocrtavaju prošlost i sadašnjost knjižnice te njezinu djelatnost. Od izloženih eksponata izdvojeni su brajev primjerak knjige “Šišmiš”, kojeg je autor Jo Nesbo osobno potpisao, atlasi i priručnici s taktilnim ilustracijama, note na brajici, taktilne slikovnice, reproduktor zvučnih knjiga, heklani vizual hrvatske Brailleove abecede, brajev pisači stroj i skulptura „Čitateljica brajice” Emila Mandarića.

Autorica izložbe je Natalija Dragoja.