prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izrada društvene igre ”Čuvari mitologije”

Osnovna škola Središće s ponosom predstavlja društvenu igru “Čuvari mitologije” koju su osmislili, dizajnirali i izradili Ivan Ninić, Fran Bardač i Tomislav Max Marić s mentoricom Ivanom Trucek.

Ove školske godine s društvenom igrom, tim Perunovci, kako su se nazvali su sudjelovali na 4. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u Osijeku. Trojica učenika iz osmog razreda uz mentoricu Ivanu Trucek, ali i podršku cijelog razreda, odvažili smo se na nešto novo i drugačije, i svakako, izazovno.

Odlučili su osmisliti, dizajnirati i izraditi društvenu igru na navedenu temu. Početna zamisao su bile zagonetke, stoga je bilo potrebno, na temelju oskudnih izvora o slavenskoj mitologiji, osmisliti barem 30 zagonetki. Polaznici izvannastavne grupe 3D STEM modeliranje i printanje izradili su figurice za igre, a darovita učenica iz sedmog razreda, Iva Dujić, nacrtala je Drvo života koje je poslužilo kao ploča za igranje. Igra je zamišljena kao putovanje iz podzemlja u kojem vlada bog Veles kroz zemaljski svijet, sve do božanskog mjesta, neba na kojem vlada bog Perun.

Igra sadrži:

  • 31 karticu sa zagonetkama ”Tko sam ja?”
  • 26 kartica objašnjenja
  • 4 figurice (Sunce, voda, kolovrat, hrast)
  • ploča za igranje
  • Kartica Čuvar Drva života – odgovori na zagonetke.

Pozivaju učenike da se okušaju u igranju ove društvene igre koja je zamišljena kao putovanje iz podzemlja, u kojem vlada bog Veles u obliku krilate zmije, preko zemaljskog svijeta do božanskog mjesta (neba) s kojeg promatra bog Perun u obliku orla. Igrači će naučiti zanimljive činjenice o božanstvima iz slavenske mitologije, ali i biti potaknuti na aktivno slušanje kako bi sami bili što uspješniji u rješavanju zagonetki.

Navode i nekoliko primjera zagonetki:

Veles ga kao dijete oteo i u podzemlju čuvao. Pri povratku se sestrom oženio i sveti brak sklopio. Pod zemljom i u vodi biva, orla drsko izaziva. Svoj lik u životinjski stvara bježeći od nebeskog gospodara. Patnju i tugu je nosila, s ledenog sjevera dolazila. Boginja zime i smrti bila, crnim  bogom prozvana.