prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izrada maski

Riječki morčić nadahnuo je učenike Osnovne škole Bakar u izradi prepoznatljivih maski koje predstavljaju zaštitni znak maškarane povorke.

U vrijeme kada maske zavladaju gradom, a šarenilo boja razveseli i mlade i stare budi se stvaralačka znatiželja. Ona nas potiče na izradu maski kako bismo bar na jedan dan bili netko drugi. 

Morčić je jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke i Kvarnera, a iz njega se iščitava bogata riječka povijst i tradicija predaka. Ovaj znameniti čovječuljak označava privrženost primorskome kraju, a ima estetsku i ukrasnu namjenu. To je vrsta originalnog nakita nastalog u davnoj prošlosti. Najzastupljeniji je u obliku naušnica s poprsjem crnog čovjeka s bijelim turbanom na glavi. Nekada su ovakav nakit nosili i muškarci, posebno ribari i njihovi sinovi jedinci, a danas je dio tradicionalnog ženskog nakita. Često se mogu vidjeti i ukrasi s likom morčića u obliku broša, prstena ili narukvica. O nastanku morčića ispričane su brojne priče, spjevane su narodne pjesme i legende. Kao jedan od važnih simbola Hrvatskoga primorja i kao zaštitni znak Riječkog karnevala morčić predstavlja simbol koji širi pozitivnu energiju. U sebi nosi optimizam da nam upravo njegova blizina jamči ostvarenje želja, spokoj, zaštitu od neprijatelja i svih zlih sila.

Zbog atraktivnosti i povijesnog značaja morčić je postigao zavidnu slavu, a nadahnuo je i učenike 4. razreda koji su izradili maske u obliku morčića. Vođeni idejama učiteljice bili su vrlo kreativni u likovnom izražaju. Kombiniranom tehnikom izradili su prepoznateljive maske čije je izrada zahtijevala izuzetnu vještinu, strpljenje i preciznost. Poput pravih majstora i umjetnika učenici su uspješno ostvarili postavljeni zadatak, te su nakon majstorske izvedbe maske izložili u školskom hodniku.

Svake godine u vrijeme kada u riječkom kraju nastupa peto godišnje doba, šarenilo boja zavlada gradom. U mnoštvu zanimljivih i šarolikih maski svake godine ističu se tamnoputa lica morčića koji uveseljavaju Međunarodni riječki karneval, karnevalsko ludilo i jednu od najvećih hrvatskih zabava na otvorenom, a istovremeno postaju posebna inspiracija za stvaralačko izražavanje učenika.