prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izrada videozapisa uz pomoć umjetne inteligencije

Učitelji informatike Tomislav Leček i mr. sc. Tamara Ređep s učenicima šestih razreda I. i III. osnovne škole Varaždin isprobali su Fliki, alat za izradu videozaspisa pomoću umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija snažno utječe na obrazovanje i na percepciju svijeta, kako učitelja tako i učenika. Postoje brojni alati generativne umjetne inteligencije koji stvarajući vlastiti sadržaj mijenjaju način na koji učimo i podučavamo. Jedan takav primjer je mogućnost izrade videozapisa profesionalnog izgleda u samo par minuta. Videozapisi koriste učiteljima pri stvaranju vlastitih video lekcija kako bi učenici lakše usvojili nastavne sadržaje, ali mogu poslužiti i učenicima koji tako postaju kreatori obrazovnih sadržaja razvijači svoju kreativnost.    

Fliki alat za izradu videozapisa uz pomoć umjetne inteligencije ističe se svojom pristupačnošću, brzinom i jednostavnošću upotrebe. Učenici su koristeći tehnologiju pretvaranja teksta u video kroz četiri ključna koraka – unos teksta, odabir i prilagodba AI glasa, dodavanje vizuala iz opsežne medijske knjižnice te preuzimanje konačnog videa iskoristili mogućnosti ovog inovativnog alata. Visoko motivirani i potaknuti za rad samostalno su stvorili vlastite edukativne materijale u obliku videozapisa.   

Primjena novih i inovativnih tehnologija kao što je umjetna inteligencija, potiče inovacije u području obrazovanja, ali i naglašava značaj tehnologije u obogaćivanju iskustva učenja. Učenike se tako priprema za primjenu novih tehnoloških dostignuća i trendova, ali i kako koristiti informacijsko komunikacijsku tehnologiju na odgovoran i učinkovit način. Primjenu Fliki alata i rezultate provedenih aktivnosti učitelj Tomislav Leček prezentirao je na Carnetoj korisničkoj konferenciji AI u obrazovanju, održanoj 18. i 19. travnja 2024. godine u Rovinju.